Szaúd Arábia is elismerheti Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve más közel-keleti országok is békemegállapodást köthetnek Izraellel, akár Szaúd-Arábia is – jelentette ki Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott interjújában vasárnap.

Robert O’Brien

O’Brien hangsúlyozta: a Fehér Ház reméli, hogy a térség több országa is csatlakozik majd Izrael és az Egyesült Arab Emírségek néhány nappal ezelőtt bejelentett békemegállapodásához. Mint közölte, Donald Trump elnök, a tanácsadója, Jared Kushner és Mike Pompeo külügyminiszter is tárgyalásokat folytat erről a régió egyes vezető politikusaival.

“Úgy gondoljuk, hogy ez az a pillanat, amikor mások is csatlakozhatnak, és rendezhetik a viszonyukat Izraellel” – mondta. Azt azonban nem árulta el, hogy az amerikai kormányzat konkrétan mely országok vezetőivel egyeztet, csupán annyit közölt, lehetséges, hogy Szaúd-Arábia lehet a következő. “Remélem, hogy Szalmán (szaúdi) király és Mohamed bin Szalmán (trónörökös) figyelemmel követi a fejleményeket, és rájön, hogy ez nagyszerű lesz az egész muszlim világ számára” – fogalmazott.

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem említett konkrét dátumokat a békemegállapodás résztvevői körének bővítéséről. Továbbá kiemelte, hogy az erről szóló egyeztetések “a legkeményebb tárgyalások a világon”.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást – amelynek értelmében sor kerül a diplomáciai kapcsolatok felvételére – a héten jelentették be. Elemzők áttörésként értékelték a kapcsolatok normalizálását, amelyet Egyiptom és Jordánia azonnal, Omán és Kuvait pedig egy nappal később üdvözölt. (MTI)

[popup][/popup]