Szabadon engedték Izraelben a Ruandába áttelepülni nem hajlandó menedékkérőket

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli hatóságok szabadon engedik a Ruandába áttelepülni nem hajlandó és ezért börtönbe zárt afrikai menedékkérőket – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Bár a hatóságok intették őket, hogy ne menjenek Tel Avivba, a szabadon engedett ruandaiak az oda tartó buszra szállnak 2018. április 4-én este. (Fotó: Reuters)

Már szerda este kiengedték a Negev sivatagban lévő Szaharonim börtönből azt az ötvennyolc afrikai menedékkérőt, akiket azért zártak el, mert elutasították áttelepítésüket Ruandába. Bezárásuk azonban időközben okafogyottá vált, mivel Ruandával felbomlott a befogadásukat biztosító megállapodás, és még ha akarnának sem távozhatnának ebbe az afrikai államba.

További kétszáztizenkét menedékkérőt viszont egyelőre továbbra is a Szaharonim börtönben tartanak az izraeli hatóságok, mert ők az Ugandába távozást nem vállalták, hanem inkább a börtönt választották. Az Ugandával megkötött egyezmény sorsa egyelőre bizonytalan, nem világos, hogy készek-e befogadni a kényszerűen áttelepítendőket.

Azért volt szükség a sürgős döntésre a pészahi ünnep kellős közepén, mert szerda délben járt le az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság által a kormánynak szabott válaszadási határidő arra a keresetre, amely a Szaharonim börtönben fogva tartott menedékkérők szabadon bocsátását követelte.

Az érintettek kényszerű Afrikába telepítését április elsejétől akarták megkezdeni, elzárásuk is csak addig tartott volna. Közben azonban a legfelsőbb bíróság leállította az áttelepítésük végrehajtását, mert nem volt világos, hogy személyes biztonságukat garantálva befogadják-e őket az érintett afrikai országok.

*

A szabadon engedett afrikaiak, a hatóságok tiltása ellenére, hogy ott lakjanak vagy dolgozzanak, a Tel Avivba tartó buszra szálltak fel szerda este. A tengerparti város azon hét város egyike, melyben a bevándorlók jelentős száma miatt rendelték el a korlátozást. Tel Aviv déli része a migráció miatt legsűrűbben lakott terület. Becslések szerint 37.000 bizonytalan státuszú, többségében szudáni és ruandai tartózkodik Izraelben.

Kapcsolódó cikk: Mégsem települnek nyugatra az illegálisan Izraelbe vándorolt afrikaiak

Címkék:bevándorló, eritreai, migráns, szudáni, Tel Aviv Izrael

[popup][/popup]