Románia: Antonescut méltató templomi megemlékezés miatt kért vizsgálatot az antiszemitizmus elleni kormánymegbízott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A bukaresti belügyminisztériumtól és a legfőbb ügyésztől kért kivizsgálást Alexandru Muraru, a román kormánynak az antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja pénteken egy vaslui-i templomi megemlékezés miatt, amelyen a háborús bűnökért halálra ítélt volt román diktátort, Ion Antonescu marsallt méltatták.

Antonescu és Hitler

Kivégzésének 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen papok, tartalékos tisztek és történészek dicsőítették a – Pruton túli moldovai területeket a Szovjetuniótól ideiglenesen visszafoglaló – Hitlerrel szövetséges egykori “Kondukátort”, aki a múlt század negyvenes éveiben elrendelte a zsidó lakosság megsemmisítését – mutatott rá közleményében a kormánymegbízott. Muraru hozzátette: a helyi televízió által is bemutatott, széles nyilvánosság előtt lezajlott esemény súlyosan sérti a hatályos törvényeket, és valószínűleg bűncselekménynek minősül.

“Ismert tény, hogy Antonescu marsall alapította a Szent Parascheva templomot Vaslui városában, de egyszer és mindenkorra véget kell vetni azon háborús bűnösök és legionáriusok emléke előtti tisztelgéseknek, akik vérfürdőkkel, pogromokkal írták be magukat a történelembe, ehelyett inkább áldozataikról kell megemlékezni” – szögezte le a kormánymegbízott.

Úgy értékelte: nem lehet felületesen kezelni a háborús bűnösök rehabilitálására tett kísérleteket, hiszen az ilyen minősíthetetlen cselekedetek összeegyeztethetetlenek Románia utóbbi húsz évben tett erőfeszítéseivel a holokauszttagadás megfékezése, a holokauszt áldozatainak védelme terén.

A bukaresti kormány májusban országos stratégiát fogadott el az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése érdekében.

A román állam csak a kétezres évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban.

A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában. (Baranyi László, MTI)

[popup][/popup]