Reagált a megfigyelési botrányra a kémprogramot gyártó izraeli cég

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli cég, a részletekre ki nem térve, megalapozatlannak nevezi az oknyomzó cikkben leírtakat és hangsúlyozza, hogy a szoftver bűncselekmények és terrorcselekmények elhárítására szolgál.

A Forbidden Stories oknyomozása tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban – idézi a cég válaszát a 24.hu. Úgy tűnik, hogy a „meg nem nevezett források” olyan információkat szolgáltattak, amelyeknek nincsen ténybeli alapjuk és messze állnak a valóságtól – kommentálta az okostelefonok feltörésére alkalmas, Pegasus nevű kémprogramot gyártó izraeli NSO, hogy sajtóhírek szerint több országban is újságírók, üzletemberek, közéleti személyek megfigyelésére használták terméküket. Az NSO rágalmazási pert fontolgat.

A Direkt36 információi szerint magyar újságírókat, ellenzékiként beállított üzletembereket hallgattak le az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával, amely okostelefonok feltörésére alkalmas. Az oknyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.  A Direkt36 a több mint 300 magyarországi célpont közül többeket is azonosított, köztük négy újságírót is.

Az NSO közleményében ezekre a részletekre nem tér ki, viszont hangsúlyozza, hogy technológiáját csak előzetes vizsgálaton átesett kormányok hatóságainak és hírszerző hivatalainak adja el, s a program célja bűncselekmények és terrorcselekmények elhárítása, a bűnőzi körök feltörése és országok légterének védelme útján.

[popup][/popup]