Palesztin zászlót lengetett a francia nemzetgyűlésben – két hétre kitiltották

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Felfüggesztette ülését kedden a francia Nemzetgyűlés, miután az ellenzékhez tartozó radiális baloldali Engedetlen Franciaország (LFI) egyik képviselője, Sébastien Delogu palesztin zászlót lengetett az üléstermében, az azonnali kérdések órájában. A parlament alsóháza kétheti kizárással és juttatásainak megvonásával büntette a képviselőt.

KÉp forrása: X

Miközben a kormány külgazdasági kérdésekkel megbízott minisztere, Franck Riester az LFI egyik másik képviselőjének, Alma Dufournak a gázai helyzetről szóló kérdésére válaszolt, kezében egy palesztin zászlóval Delogu felállt a helyéről és azt a feje fölé tartotta, ami a kormánypárti és a jobboldali képviselők azonnali felháborodását váltotta ki. A Nemzetgyűlésben ugyanis tilos külföldi zászlók használata.

Yaël Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke megengedhetetlennek nevezte a gesztust, és rendkívüli módon azonnal felfüggesztette az ülést, majd összehívta a frakcióvezetőket, azaz a Nemzetgyűlés irodáját, hogy megvitassák a szabálysértést elkövető képviselő elleni esetleges szankciókat.

Az ellenzéki politikust tettéért azonnali hatállyal két hétre kitiltották a nemzetgyűlésből.

A parlament eljárási szabályzata szankciókat ír elő minden olyan képviselővel szemben, aki “a rendet megzavaró cselekményeket kezdeményez vagy tömegjeleneteket idéz elő” az ülésteremben.

“Franciaország fegyvereket ad el. Kevesen merik használni a népirtás szót, de fontos emlékeztetni arra, hogy gyerekeket mészárolnak le francia fegyverekkel” – ezt mondta Delogu a felfüggesztés után francia hírtelevízióknak. “Egyáltalán nem érdekel, hogy milyen szankciót szab ki rám a Nemzetgyűlés” – tette hozzá. A képviselő elmondta, hogy “személyes kezdeményezése” volt a palesztin zászló magasba emelése, amit egyébként párttársai megtapsoltak.

Az incidens aznap történt, amikor három európai állam, Spanyolország, Írország, ás Norvégia hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot.

Az LFI – amely az egyetlen francia politikai erőként nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat nem terrorcselekménynek, hanem “háborús bűntettnek” tekinti – , a Gázai övezetben indított izraeli hadműveletet állította európai parlamenti választási kampányának középpontjába.

Ez a párt pályázik legnagyobb eséllyel a „bevándorlási hátterű” választók szavazataira. Délogu választókörzetében,  Bouches-du-Rhône megyében az iszlám vallású lakosság számát 250 ezer főre becsülik.

MTI/Szombat

Címkék:francia szélsőbal

[popup][/popup]