Orbán sorosozása nem antiszemitizmus – mondja az izraeli nagykövet

Írta: Hír TV - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem tartja antiszemita megnyilvánulásnak Orbán Viktor sorosozását Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete.

Yossi Amrani

A diplomata Newsroom című műsorunkban viszont aggályosnak nevezte a magyar miniszterelnök Horthy Miklóssal kapcsolatos múlt heti megnyilvánulását, amelyben kivételes államférfiúnak nevezte a volt kormányzót. Izrael nagykövete elmondta: diplomáciai úton magyarázatot kértek Orbán Viktor kijelentései miatt.

„Az a kijelentés, amelyet múlt héten a miniszterelnök tett, ugyan értem a kontextust, azért ez mégiscsak eléggé aggályos volt számunkra, mert nyilvánvalóan tudjuk, hogy Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek, és elismerjük azon erőfeszítéseit, amellyel támogatja a zsidóság életét Magyarországon. De Horthyt kivételes vezetőnek nevezni abban a történeti kontextusban, hát lehet így vagy úgy értelmezni ezt, de ez mindenképpen meglepetést keltett bennünk, és diplomáciai csatornákon kértük ennek a tisztázását” –  mondta a Hír TV-ben Izrael Állam magyarországi nagykövete.

Bírálat

Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök a megújult Klebelsberg-kastély átadásán elmondott beszédében azt mondta: Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kunó miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború és a trianoni diktátum roppant súlya alatt sem temette maga alá az országot a történelem.

 

[popup][/popup]