Obama: Ha nem lesz alku Iránnal, Amerika háborúba sodródhat

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obama amerikai elnök elismerte, hogy ha felfüggesztik az Iránnal szembeni szankciókat, akkor Teherán több pénzzel tudja támogatni a közel-keleti terrorszervezeteket. Szerinte azonban ez nem baj, mert Izrael és a szunnita arab országok meg tudják magukat védeni. Obama azt állítja, hogyha a Kongresszus nem fogadja el a Bécsben aláírt megállapodást, Amerika újabb közel-keleti háborúba sodródik.

obama11Barack Obama amerikai elnök elismerte, hogy az Iránnal megkötött nukleáris megállapodás révén Teherán könnyebben tud majd olyan terrorszervezeteket támogatni, mint például a libanoni Hezbollah. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a megállapodás a legjobb módja annak, hogy Amerika kimaradjon egy újabb közel-keleti konfliktusból – számolt be a brit Telegraph.

A Bécsben elfogadott megállapodást vehemensen védő Obama szerint a megállapodást most azok támadják, akik sikertelen háborút indítottak Irakban. Szerinte – és itt a republikánusoknak üzent, akik nem támogatják a kétes eredményekkel kecsegtető paktumot – amennyiben a kongresszus megfúrja a megállapodást, akkor az Egyesült Államok mind diplomáciailag, mind gazdaságilag meggyengül.

Az amerikai elnök történelmi elődjeihez, Kennedyhez és Reaganhez hasonlította magát, párhuzamot vonva az Egyesült Államok Szovjetunióval folytatott tárgyalásai és az Iránnal folytatott egyezkedések között.

A helyszín kiválasztása sem véletlen, Obama az American Universityben tartott beszédét, ugyanott, ahol John F. Kennedy is tette 1963-ban, amikor beszámolt a szovjetekkel kötött részleges atomcsend egyezményről.

Nem biztos, hogy megszavazzák

Obama tart ugyanakkor attól, hogy az amerikai törvényhozás, ahol a republikánusok többséggel rendelkeznek, meg fogja vétózni a bécsi folyamatot és a szeptemberben esedékes szavazáson nem támogatják a paktumot.

„Az előttünk álló választási lehetőségek leszűkültek a diplomáciára és valamilyen háborúra. Talán nem holnap, talán nem hónapokon belül, de hamarosan” – fogalmazott 55 perces beszéde alatt az amerikai elnök.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]