Nyüzsgő metropolisz, virágzó zsidó élet Észak-Európában

Írta: zsblog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Amszterdam 1813 óta Hollandia fővárosa. A városban található csatornarendszereknek és a hangulatnak köszönhetően Észak Velencéjének is szokták nevezni. A holland királynő, a parlament és a kormány székhelye azon­ban Hága. Amszterdam igazi multikulturális metropolisz. Rengeteg bevándorló él hosszabb vagy rövidebb ideje ebben a térségben. A bevándorlók sorából a zsidóság sem hiányzik.
zsinams-300x200Amszterdam 370 éve folyamatosan rendelkezik zsidó közösséggel, egyben a holland zsidó közösség központ­ja is. Érdekesség, hogy a helyi izraeliták „mokum”-nak, azaz helynek nevezték el a nagyvárost. Az 1940-es évekre 80 000 főre duzzadt az amszterdami zsidó közösség lé­lekszáma, mely a holokauszt történései által 80%-al csök­kent. Jelenleg körülbelül 15 ezer aktív tagja van a hol­land főváros izraelita hitközségének.

Az első zsidók a XV. század végén, a 16. század elején telepedtek le Hollandiában. Ők főleg szefárdok voltak, akik a spanyol és portugál kiűzetéskor gondolták úgy, hogy ebben a nyugat-európai régióban békés otthonra lel­hetnek, ahol gyakorolhatják vallásukat. Már ekkoriban, kis létszámuk ellenére, jelentős befolyá­ssal voltak Hollandia életére. 1593-ban szü­letett csak olyan törvény, mely engedé­lyezte letelepedésüket Amszterdamban. Ek­ko­ri­ban főleg kereskedelemmel foglalkoztak. Ezen időszakban a holland gazdaság folya­matosan bővült, főleg Amszterdam rendel­ke­zett kiugró teljesítménnyel, ahonnan és ahova behozták áruikat a zsidó kereskedők.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]