Nevettek és meghatódtak – Lefkovicsék Amerikában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Breier Ádám rendezése, a Lefkovicsék gyászolnak a napokban mutatkozott be először közönség előtt a kaliforniai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál telt házas vetítésein.

Breier Ádám első mozifilmjében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, sivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Az alkotás február 22-től a hazai mozikban is látható lesz a Mozinet forgalmazásában. Most megérkezett a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült dramedy rövid előzetese.

Lefkovicsék gyászolnak (12) – Teaser

Breier Ádám első mozifilmjében Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot.

 

Breier Ádám rendező nem sokkal a Palm Springs-i premier után lelkesen beszélt a Lefkovicsék gyászolnak amerikai fogadtatásáról – írja a magyar.film.hu a mozinet nyomán: „A vetítés után odajött hozzám egy hölgy, azzal, hogy ‘Thank you very much, I have cried my eyes out.’ (‘Nagyon köszönöm. Kisírtam a szemeimet.’) Ez nagyon jól esett, hiszen izgultam, hogyan reagál majd a közönség a filmre. Nevetnek-e? Sírnak-e? Egyáltalán érdekli-e őket? Aztán hálistennek az első vetítések alapján úgy tűnik, nagyon is. Végig nevettek, majd a film után rengetegen odajöttek gratulálni, és hogy elmondják, mennyire meghatotta őket.”

Breier Ádám filmrendező

Még két amerikai premier vár a stábra: rövidesen a New York-i Zsidó Filmfesztiválon vetítik a filmet a Lincoln Center patinás mozijában, a Walter Reade Theatre-ben, ezzel közel párhuzamosan pedig a Miami Zsidó Filmfesztivál is műsorra tűzi. Előbbi eseményre a rendezőt Ausztrics Andrea producer, Csaba Bálint társforgatókönyvíró és Szabó Kimmel Tamás főszereplő is elkíséri.

“Az ember filmje kicsit olyan, mintha a gyereke lenne. Most már úgy érzem, felnőtt, és el lehet engedni egyedül” – folytatja Breier, akinek a filmjére a hazai közönsének sem kell sokat várnia, február 22-től látható a hazai mozikban.

Lefkovicsék gyászolnak a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült. A film forgatókönyvét Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi, operatőre Dévényi Zoltán, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia.

[popup][/popup]