“Németország ma nem működik”

Írta: Stumpf András/valaszonline.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A német Alkotmányvédelmi Hivatal (az ottani nemzetbiztonsági hivatal) lemondatott vezetője, Hans-Georg Maaßen interjút adott a Válasz Online-nak. Az alábbiakban a terrorizmussal kapcsolatos részeket vettük át.

Rendőri készültség a hallei merénylet után

– Név szerint ismer az alkotmányvédelem minden jobbos szélsőségest?

– Ezeket az embereket nagyjából igen, de van az a holdudvaruk, amelyet nem látunk. Korábban ez nem volt nagy, most azonban olyan szubkultúrák léteznek a neten, amelyeket jóval kevésbé ismerünk. Ott a hallei merénylet, például. Zsinagóga ellen irányult, sikerült megakadályozni szerencsére, de a fickó két embert megölt.

– Nem iszlamista volt.

– Nem, többé-kevésbé jobboldali szélsőséges.

– Többé-kevésbé?

– Igen. Nem az a tipikus szélsőjobbos ugyanis, akiket eddig ismertünk. Nem tartozott neonáci csoporthoz, akik az utcán masíroznak. Otthon élte az életét, 27 évesen még az anyjánál lakott, egész nap számítógépes játékokat játszott. Hasonszőrűekkel csetszobákban tartotta a kapcsolatot. Az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a totalitárius gondolkodás jellemző volt rájuk, akárcsak a szokásos neonácikra, de emellett az anime, a manga, a gamer-jegyek is belekeveredtek ebbe.

– Abszurd.

– Az, de gondoljanak a Christchurch-ben történt, mecset elleni merényletre, vagy El Paso-ra, a szupermarketnél elkövetettre, ahol a támadó migránsokat akart ölni, mert attól félt, hogy azok elszennyezik a környezetet. Kaliforniára, ahol szintén zsinagógára támadt egy férfi. Közös ezekben és a hallei figurában, hogy a való világban egyikük sem volt látható.

Nem mászkáltak horogkeresztes zászlókkal, még ilyen valós közösségük sem volt. Otthon, csetszobákban, a neten barkácsolták össze a világképüket.

Halléban az elkövető felvette borzalmas tettét és élőzött vele a neten. Egyszer csak azt mondja a felvételen: ha minden zsidót megöltem, kiderül, hogy megkapom-e a waifuimat a valhallában.

– Waifu? Az mi?

– Hát ez az. A waifu az anime-manga kultúrából jön, annak is az erotikus vonaláról, s olyan nőket jelöl, akiket a férfiak használhatnak. Olyasmire utalt tehát az elkövető, amire az Iszlám Állam terroristái szoktak, amikor a túlvilági szüzekről ábrándoznak. Ez a manga-hatás keveredett aztán össze a fejében a valhallával, a germán hősök túlvilági helyével, ahol a mítoszok szerint azok örökké élnek. Ezek a figurák a csetvilágban egyészen sajátos szubkultúrát és nyelvet hoztak létre tehát, amely nem mutat nagy átfedést a tipikus, ismert neonácikéval.

– Az iszlamistákat is figyelnie kellett?

– Igen.

– Belőlük mennyi van?

– Nagyjából 30 ezer.

– Szóval több mint amennyi jobbos szélsőséges.

– Igen. Két csoportot érdemes megkülönböztetni. Az egyik a legalistáké, akik elfogadják a körülményeket, s noha a saría szerinti törvénykezésre vágynak és a próféta nyelvét szeretnék hivatali nyelvként, ezt a társadalmi intézményeken keresztül szeretnék elérni. Belülről akarják megváltoztatni az államot. A szalafistákból pedig, akik erőszakkal is megváltoztatnák a berendezkedést, 11 500 van. 3800-an voltak hét évvel ezelőtt, ez a szám is nagyon megnőtt tehát. Azok, akik hajlamosak terrorcselekmény elkövetésére is, 2200-an vannak jelenleg.

– Szabadon flangálnak Németországban?

– Amíg nem követtek el semmit, nincs lehetőség fogva tartani őket. Ha azt látjuk, hogy a mecsetben arról beszélnek, hogy meg kell ölni a hitetleneket, közben bombagyártásról keresnek információt a neten és folyamatosan lefejezős videókat néznek – még ez sem szokott elég lenni ahhoz, hogy az ügyész letartóztatást javasoljon. Nehéz a veszélyt időben megelőzni.

Teljes cikk

[popup][/popup]