Nem biztos, hogy a kongresszus elfogadja az iráni megállapodást

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Charles Schumer New York-i demokrata szenátor bejelentette, hogy ellenezni fogja az iráni nukleáris program kongresszusi jóváhagyását, ami megroppantotta a paktum körüli tűzfalat

– írta pénteken internetes kiadásában a The New York Times című amerikai napilap.

Az amerikai kongresszus két házának ülése

Az amerikai kongresszus két házának ülése

Schumer a lap szerint az amerikai szövetségi törvényhozás egyik legtekintélyesebb zsidó tagja, a szenátusi demokrata hierarchia harmadik embere, aki 2017-ben várhatóan át fogja venni a pártcsoport vezetését.

A lap szerint ugyanakkor a New York-i és a dél-floridai demokrata honatyáknak az elmúlt napokban történt dezertálása nem lesz elegendő a megállapodás megtorpedózásához.

Barack Obama elnöknek most a kongresszusban elegendő számú, a pártjához tartozó képviselőt és szenátort kell meggyőznie arról, hogy támogassák a bécsi megállapodást, miközben azt a republikánusok csaknem egyöntetűen elvetik. A republikánusok a törvényhozás mindkét házában többségben vannak.

A republikánusok által kezdeményezett, a megállapodás elvetését célzó eljárás a szenátusban valószínűleg eljárásügyi szavazással kezdődik. Ennek keretében a republikánusok 60 szavazattal gátolhatják meg azt, hogy a demokraták időhúzással, obstrukcióval meghiúsítsák a vita időbeni lefolytatását. Ezt követően a 100 tagú felsőház már 51 szavazattal is el tudja fogadni a határozatot.

A képviselőházban nincsen minőségi többséget megkövetelő előírás, így ott valószínűleg zökkenőmentesen el fogják fogadni az alku elleni határozatot. A kongresszus két kamarájának szeptember 17-ig szavaznia kell erről, ezért a vita az ügyben azonnal megkezdődik, ahogy a törvényhozás tagjai szeptember 8-án visszatérnek majd Washingtonba a nyári ülésszünet után.

Obama elnök a várakozások szerint vétót fog emelni a megállapodás elvetése ellen, amit felülírni azzal lehet, ha mindkét házban kétharmados többséggel leszavazzák az elnöki elutasítást. A képviselőházban ehhez arra lenne szükség, hogy a 188 demokratából legkevesebb 44 a republikánusokkal szavazzon az elnöki vétó ellen. Eddig mindössze kilencen jelezték ilyen szándékukat.

A szenátusban az elnöknek 34 szavazatra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a vétó elvetését. A felsőházból eddig 14 szenátor kötelezte el magát a megállapodás támogatása mellett, 16 pedig határozottan ellenzi azt. A többiek közül 13-an hajlanak az alku támogatására, 42-en pedig annak elvetésére, 15-en pedig még nem foglaltak állást.

 

[popup][/popup]