Nem állt fel Schweitzer József tiszteletére a jobbikos politikus

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Felszólították a főváros XIII. kerületi önkormányzatának képviselői a testület jobbikos tagját, Benke Lászlót, hogy mondjon le mandátumáról, mert a politikus ülve maradt, amikor a képviselő-testület ülésén egy perces felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbira.
Schweitzer JózsefEzt Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense mondta el az MTI megkeresésére. Közölte: a csütörtöki testületi ülésen, napirend előtt Tóth József polgármester méltatta a kerület közelmúltban elhunyt díszpolgárát, Schweitzer Józsefet. Ezután, amint egy ilyen megemlékezéskor szokás – fogalmazott -, a polgármester arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással adózzanak Schweitzer József emlékének. Mindenki felállt, kivéve Benke László jobbikos képviselőt, aki ülve maradt a helyén. Hozzátette: a vita során rákérdeztek erre a képviselőnél, akinek részéről “tudatos volt ez a döntés”.

Úgy fogalmazott: elítélik ezt a “durva, kirekesztő, provokatív” cselekedetet, és erről közös nyilatkozatot is tettek, amelyet – az egyetlen jobbikost kivéve – valamennyi, a testületbe képviselőket adó párt (tehát az MSZP-Lokálpatrióták Egyesülete, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM-DK-MoMa és az LMP) minden képviselője egyetértésben írt alá.

A nyilatkozatban felszólították Benke Lászlót, hogy nyilvánosan kövesse meg a kerület közösségét, “minden jóérzésű magyar embert”, és mondjon le mandátumáról. A Jobbikot is felszólították, hogy határolódjon el Benke Lászlótól.

A Jobbik szerint Benke László, a főváros XIII. kerületi önkormányzatának jobbikos képviselője magánvéleményét fejezte ki a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezéskor, azt a párt nem minősíti, az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem tervez – közölte Jobbik pénteken az MTI-vel.

A Jobbik péntek reggeli közleményében azt írta: a párt nem adott ki semmiféle utasítást, útmutatást a Schweitzer József haláláról szóló megemlékezést illetően, az elhunyt emlékével ugyanis nem kívánnak foglalkozni. Mint kiemelték: Benke László magánvéleményét fejezte ki, amely alapján “nagyon úgy tűnik, nem igazán értett egyet a néhai főrabbi közéleti tevékenységével, megnyilvánulásaival”. A Jobbik hozzátette: mivel a képviselő-testületi megemlékezést nem tartják “az ország előrehaladása, az itt élők jóléte szempontjából releváns eseménynek”, így az üggyel kapcsolatban semmilyen lépést nem terveznek.

[popup][/popup]