Nem a palesztinokat sanyargatják – csak vízhiány van

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael nem szüntette be, csupán korlátozta Ciszjordánia vízellátását, mert jelenlegi kapacitásával nem képes teljes mértékben kielégíteni az ottani igényeket – közölte csütörtökön az MTI megkeresésére a Mekorot nevű állami vízszolgáltató vállalat az al-Dzsazíra hírtelevízió előző napi értesülésével kapcsolatban.

Aljazeera

“Izrael elzárja a vízszolgáltatást” – tudósít az Al-Dzsazíra

Az al-Dzsazíra és nyomában számos médium – Magyarországon egyebek közt az Index -palesztin-ellenes lépésnek állította be a vízkorlátozást.

A Mekorot cáfolta a pánarab adó arról szóló szerdai jelentését, hogy megszüntették a Jeruzsálemtől északra fekvő, ciszjordániai Dzsenín és Náblusz helyhatósági területeken, valamint Szalfit városában és környékén a vízellátást.

A Mekorot szóvivői szerint a vízhiány miatt kényszerültek Ciszjordániában az ellátás korlátozására, amely minden ottani lakost sújt, az izraeli telepeken és a palesztin településeken élőket egyaránt.

A szolgáltató közleményéből kiderül, hogy teljes kapacitással, minden létesítményükkel dolgoznak a területen a vízellátás biztosításáért, de a rendelkezésükre álló kínálat nem elegendő a fogyasztók vízigényének kielégítésére.

A Mekorot ugyanakkor bejelentette, hogy az izraeli vízügyi hatóság nemrégiben jóváhagyott egy fejlesztési tervet az ágazat számára, s ennek megfelelően újraépítik a rendszert, hogy az képes legyen kiszolgálni a ciszjordániai lakosok fogyasztási igényét.

 

[popup][/popup]