Mostantól az azonos nemű házastársak is letelepedhetnek Izraelben

Írta: pinkpuli.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy keddi keltezésű levélben az izraeli belügyminiszter, Gideon Sa’ar arra utasította a zsidó állam Népességügyi és Bevándorlási Hivatalát, valamint a Zsidó Ügynökséget, hogy biztosítson állampolgárságot minden letelepedni vágyó zsidó házastársának is, az adott pár szexuális orientációjától függetlenül.

 

belugyminiszter_Izrael

Gideon Sa’ar izraeli belügyminiszter (fotó: Jerusalem Post)

A Hazatérés Jogáról szóló törvény szerint ugyanis minden zsidónak joga van bevándorolni és állampolgárságért folyamodni Izraelben. A jogszabály egyik szakasza azt is kimondja, hogy a letelepedő zsidók partnereit is megilleti ugyanez a jog.

Az elmúlt években, számos esetben, olyan meleg párok folyamodtak állampolgárságért – és jelezték izraeli letelepedési szándékukat – , akik korábban már más országban jogszerűen házasságot kötöttek, és amelyek esetében a pároknak csupán az egyik tagja zsidó származású.

Az izraeli belügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a keddi döntést számos olyan ellentmondásos eset előzte meg, amelyek során meleg zsidók kívántak letelepedni és állampolgárságot kapni Izraelben, nem-zsidó házastársukkal együtt. A minisztérium tájékoztatása szerint a döntés azonnal hatályba lépett, és az első ilyen bevándorlási vízumot már ki is állították.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]