Mit keresünk mi itt? – Alternatív oktatás és kutatás a zsidó negyedben

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A magyar zsidóság történetéről kevesen tudnak ma többet, mint ami a Sortalanság kapcsán az iskolák kötelező tananyagává vált. Az Időutazó projekt célja, hogy a budapesti Belső-Erzsébetváros épített örökségén keresztül köztudássá váljon a Holokauszt története mellett éppannyira az is, hogy hogyan éltek a magyar zsidók a világháború előtt, vagy épp a Rákosi-, vagy a Kádár korszakban. Ennek az eddig még kevéssé feltárt történetnek egy fontos szeletét mutatjuk be a régi pesti zsidónegyed társadalomtörténeti esszéi és interaktív játékok formájában.

A szakmai napok a MAROM Egyesület Időutazó – interaktív oktatási anyag Budapest zsidó örökségéről c. projektjének keretében valósulnak meg, annak lezárásaként. A programra olyan kezdeményezéseket hívunk meg, amelyek helyspecifikus pedagógiával, hely- és várostörténettel, azon belül is a történelmi zsidó negyeddel, és az ahhoz kötödő társadalmi emlékezettel foglalkoznak a környezeti nevelés és az élményalapú oktatás módszerein keresztül.

Mit keresunk mi itt

 

Mit tanít, miért értékes a pesti történelmi zsidónegyed? Mitől innovatívak és milyen módszereket használnak a zsidónegyed örökségére építő alternatív oktatási projektek és városi séták? Hogyan viszonyul egymáshoz a városi tér, az emlékezet és a történelmi tudat és hogyan lehet ezt egy oktatási projekt nyelvére lefordítani? Értelmezhető-e a városi tér alternatív történelemkönyvként? Ezekre és ehhez kapcsolódó kérdésekre keressük a választ közösen a kétnapos szakmai program során.

Helyszín: Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute

1061 Budapest, Paulay Ede utca 1.

Facebook esemény: http://bit.ly/szakmainapok-marom

Időutazó applikáció: http://bit.ly/idoutazo-app

Program

1.nap: Szakmai nap

2016. április 29., péntek

Az Élő örökség bevezető szekcióban Susán Eszter, az Időutazó projekt vezetője rövid összefoglalóban ismerteti a projekttel kapcsolatos tanulságokat. Ezután a projektben dolgozó történészek – Szívós Erika (PhD, ELTE BTK Gazdaság és Társadalomtörténeti Tanszék, egyetemi docens), Fenyves Katalin (PhD, ORZSE) és Lénárt Adrás (PhD, 1956-os Intézet, Csillagos házak projekt) tartanak előadást és mondják el reflexióikat az Időutazó szakmai hátteréről.

A Testet öltő emlékezet című második szekció során a zsidó helytörténet és kulturális örökség megismertetésével foglalkozó szervezetek mutatkoznak be és beszélnek a releváns projektjeik tartalmi és módszertani jellemzőiről. Az Interaktív negyedek – közösségi séták  című harmadik szekcióban a régi pesti zsidónegyed helytörténetét interaktív sétákon keresztül bemutató szervezetek és sétavezetők mesélnek a városi tér és a pedagógia kapcsolatáról.

Előadások:

  • Perczel Anna (ÓVÁS! Egyesület): Kik éltek, kik építettek itt? Zsidó részvétel Budapest világvárossá válásában

  • Kenesei Marcell (Centropa): Tanítsuk azt, hogyan éltek a zsidók, ne csak azt, hogyan haltak meg

  • Mayer Gábor (Gláser Jakab Emlékalapítvány): Azok a hagymasza gú pólisi ószeresek? – Teleki ‘44 kutatás

2. nap: Módszertani bemutatók

2016. április 30., szombat

2016. Április 30-án, szombaton két helytörténeti interaktív programon vehetünk részt:
11.00 órától:  A VIII. kerület zsidó emlékei c.séta módszertani szempontból

15.00 órától: Lépten nyomon – városi szerepjáték felnőtteknek, az Időutazó projekt egyedi módszerű városi játékának első bemutatója.

[popup][/popup]