Miért Európába, miért nem az arab országokba mennek a szíriai menekültek?

Írta: http://hu.euronews.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Mivel a szíriai krízis egyre nagyobbra és nagyobbra duzzad, és egyre többen próbálnak meg Európába menekülni, sokakban megfogalmazódik a kérdés, miért nem a hozzájuk közelebb eső, vagy a gazdag, Perzsa-öböl menti arab országokba indulnak?

menekült család

Valójában mennek oda is. A legfrissebb adatok szerint 3,8 millió szíriai menekült tartózkodik a hozzájuk közelebb eső, következő öt országban tartózkodik:

Libanon Libanon 1,1 millió regisztrált menekültnek ad otthont az UNHCR adatai szerint, ami az ország lakosságának 26 százaléka

Jordánia Jordánia 618,615 szíriai menekültet regisztrált eddig, ami megegyezik lakosságának 9,8 százalékával

Törökország 1,6 millió regisztrált menekült él náluk, ami az ország lakosságának 2,4 százaléka

Irak 225,373 menekült került ide, ami a – részben szintén az Iszlám Állam kezén lévő, konfliktusok sújtotta ország – lakosságának 0,67 százaléka

Egyiptom 142,543 regisztrált menekültet szállásolnak el, ami az ország lakosságának 0,17 százaléka

A hozzávetőleg 22 milliós Szíriában, ahol az elmúlt években nagyjából 200 ezer embert öltek meg és több mint tíz millió ember hagyta el lakhelyét ideiglenesen vagy örökre, a mai napig 10,8 millióan élnek a háború árnyékában, sürgős humanitáriánus segítségre szorulva.

Miért nem mennek a szíriai menekültek az öböl-menti arab országokba?

A szíriaiak vízum nélkül nem léphetnek be egyetlen arab ország területére sem, kivéve Algériába, Mauritániába, Szudánba és a szintén háború sújtotta Jemenbe – vagyis turistavízum, illetve munkavállalási vízum nélkül nélkül nem mehetnek az öböl-menti országokba.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]