Merénylet Tunézia legrégibb zsinagógájánál – négy halott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy fegyveres támadásban megöltek két látogatót és két biztonsági őrt a tunéziai Dzserba szigetén Afrika legrégebbi zsinagógájánál, El Ghribánál.

Az El Ghriba zsinagóga Dzserba szigetén

Négy további látogató és öt biztonsági őr is megsebesült – írja a 444.hu. A támadás az évente megtartott Ghriba zarándoklat alatt történt, amin számos európai és izraeli zsidó részt vesz. Azt még nem lehet tudni, hogy az áldozatok a több mint 2500 éves zsinagógát látogató zarándokok voltak-e.

A jelentések szerint a zsinagóga közelében szolgáló egyik őr lelőtte a társát, majd tüzet nyitott a látogatók és a biztonsági szolgálat tagjaira, mielőtt még hatástalanítani tudták volna. Az elkövető indokai egyelőre tisztázatlanok, írja a BBC.

Elías Levy Benarroch on Twitter: “Un video difundido por el grupo “Moked Bitajon” (Centro de seguridad) sugiere un posible atentado en la Sinagoga Elgariba en Djerba, en Túnez, durante las celebracionesde Lag Baomer. El caso está siendo investigado por la policía en el lugar. Moked Bitajon pic.twitter.com/5dRRqiWR1z / Twitter”

Un video difundido por el grupo “Moked Bitajon” (Centro de seguridad) sugiere un posible atentado en la Sinagoga Elgariba en Djerba, en Túnez, durante las celebracionesde Lag Baomer. El caso está siendo investigado por la policía en el lugar. Moked Bitajon pic.twitter.com/5dRRqiWR1z

Jerusalem Post szerint az izraeli hatóságok már hónapokkal a támadást megelőzően észleltek súlyos fenyegetést a dzserbai zsidó közösség ellen. Egy meg nem nevezett izraeli kormányzati tag két hónappal ezelőtti zárt találkozón arról beszélt, hogy a helyi önkormányzat felől antiszemitizmus érezhető a helyi közösség felé.

*

A merénylő a parti őrség fegyverese volt, akivel az imaház őrsége végzett. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy a támadás antiszemita indíttatású lett volna – írja a hirado.hu.

Csőre töltött gépkarabélyokkal felfegyverkezve közelítették meg a zsinagógát a kiérkező rohamrendőrök. Több tucat fegyveres csatlakozott a helyszínen állomásozó biztonságiakhoz. A környéket kiürítették és lezárták, miután egy férfi tüzet nyitott a zsidó zarándokokra és az imahelyet védelmező biztonságiakra.

A tuniszi belügyminisztérium közleménye szerint a támadó a parti őrségnél szolgált.

Nem egyedül érkezett: a parti őrség egy másik tagja is vele volt, akit azonban a helyszínen agyonlőtt, ezután fordította fegyverét a zarándokokra és a zsinagóga fegyveres őreire.

Két zarándokot, köztük egy francia állampolgárt megölt, négy másikat megsebesített. Hat biztonsági őrt is meglőtt, egyikük belehalt sérüléseibe. Az ámokfutásának a biztonságiak vetettek véget, lelőtték a támadót.

A tunéziai kormány gyáva és álnok támadásnak nevezte a történteket. Még vizsgálják, mi lehetett a férfi indítéka.

A világhírű zsinagógánál a biztonsági készültség az év 365 napján jelentős: fegyveres biztonságiak állnak minden sarkon, a bejáratnál beléptetőkapuk működnek. Az imaház ugyanis folyamatos fenyegetések célpontja. 2002-ben húsz ember vesztette itt életét az al-Kaida pokolgépes merényletében.

[popup][/popup]