Megemlékezések a párizsi merényletek első évfordulóján

Írta: Venczel Katalin/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megkezdődtek vasárnap a tavalyi november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál, ahol emléktáblát avatott Francois Hollande francia államfő.

sting-bataclan

Fotó: lefigaro.fr

A köztársasági elnök a stadion D kapuja közelében avatta fel az emléktáblát a 63 éves Manuel Dias emlékére, aki akkor halt meg, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A koszorúzás és az egyperces néma csend után az áldozat fia “toleranciára és intelligenciára” kérte az egybegyűlteket, de hivatalos beszéd nem hangzott el.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, valamint Manuel Valls miniszterelnök és a kormány több tagja délelőtt ellátogatott a támadássorozat valamennyi helyszínére, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclan koncertteremhez, s mindenhol emléktáblákat lepleztek le az áldozatok emlékére. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzottak el beszédek, csak az áldozatok neveit olvasták fel a koszorúzásokat követően.

Az évforduló előestéjén Sting adott telt házas koncertet a Bataclanban, amely a brit énekes fellépésével nyitott meg újra egy év után. Párizs egyik legrégebbi könnyűzenei szórakozóhelyét teljesen felújították.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be az épületbe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős egész Európában. Elmondta, hogy “nagyon elővigyázatosnak” kell lenni, de csökkenőben van annak esélye, hogy ismét a tavaly novemberihez hasonló terrorkommandó hajthasson végre összehangolt támadást Franciaországban. Ehelyett magányos merénylők által elkövetett támadásokra lehet még számítani, mint amilyen júliusban Nizzában is történt.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy januárban a francia törvényhozás minden bizonnyal további néhány hónappal meg fogja hosszabbítani a tavaly novemberi terrortámadások után egész Franciaországban bevezetett rendkívüli állapotot, várhatóan legalább az elnökválasztás május 7-én esedékes második fordulójáig, hogy azt a “terroristák ne zavarhassák meg”.

A Le Parisien című napilapban vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 56 százaléka továbbra is elsősorban dühöt és felháborodást érez a terrorizmus miatt, de csak 19 százaléka vallotta azt, hogy fél. A megkérdezettek 86 százaléka az elmúlt év támadásai ellenére sem kíván változtatni az életmódján, ugyanakkor 63 százalékuk úgy véli, hogy a biztonsági intézkedések sem csökkentik az újabb támadások kockázatát.

Párizsnak a terrortámadások által leginkább sújtott XI. kerületi önkormányzata délután a polgármesteri hivatal elé várja a helyieket, ahol léggömböket eresztenek majd a magasba az áldozatok emlékére.

A túlélőknek pszichológusok és történészek részvételével kerekasztal-beszélgetést szervez a Life for Paris nevű egyesület, amely szerint fontos, hogy ne csak a politika emlékezzen, hiszen a túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak november 13. “a gyász és a közös emlékezés napja”.

A Notre-Dame katedrálisban André Vingt-Trois bíboros, Párizs érseke az áldozatok emlékére mutat be este misét, majd a Szent Márton-csatorna partján helyeznek el az emlékezők lampionokat. A túlélők egyesületei azt kérik a franciáktól, hogy este mindenki tegyen ki egy égő gyertyát az ablakába.

“Azt szeretnénk, hogy november 13-a ünnepélyes jelleget öltsön, az emlékezésről és a szolidaritásról szóljon” – mondta Georges Salines, a túlélőket képviselő szervezet elnöke.

 

[popup][/popup]