Mazsihisz: A Sorsok Háza projektben való együttműködés feltételeiről

Írta: Mazsihisz - Rovat: Hírek - lapszemle

A  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a Miniszterelnökkel történt megállapodás szerint 2014. július 28-án részt vett a Sorsok Háza projekt megbeszélésén és az építkezés bejárásán.

Mazsihisz_logóA találkozóról július 30-án Dr. Schmidt Mária félrevezető nyilatkozatot adott ki. A nyilatkozat szövege nem egyezik meg a megbeszélésen jóváhagyott dokumentummal.

Dr. Schmidt Mária a megbeszélésen valótlanul állította, hogy nincs ismerete a Sorsok Háza jövőbeli működtetéséről. Ezzel szemben a kormány az értekezlet előtt tíz nappal úgy határozott (1390/2014.(VII.18), hogy a Sorsok Háza működtetését a Dr.  Schmidt Mária igazgatta Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra  bízza. A kormány újabb konzultáció nélküli döntése és Dr. Schmidt Mária valótlan állítása romba döntött minden korábbi megállapodást.

Az átláthatóság és a jóhiszeműség helyreállítása érdekében a MAZSIHISZ a továbbiakban az alábbi eljárási és tartalmi feltételekhez köti együttműködését a Sorsok Házát üzemeltető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal:

· A Sorsok Háza kiállítás történelemfelfogásának a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont kiállításának általánosan elfogadott történelemszemléletén kell alapulnia.

· A Sorsok Házának megállapodásban kell elfogadnia az IHRA támogatta szakértői testület tagjait és felhatalmazásukat, valamint azt, hogy az oktatásért felelős munkacsoport hogyan és milyen kompetenciával álljon fel.

· A Mazsihisz szakértő bizottságának folyamatosan részt kell vennie a kiállítás forgatókönyvének elkészítésében és ellenőrzésében, valamint az oktatói módszertan és kiadványok megalkotásában.

· A tárlatvezetői csapat kialakításáért a Sorsok háza projekt működjék együtt a Mazsihisz intézményével, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel, és használja ki az ott végzett hallgatók tudását és elkötelezettségét.

· Az intézmény irányítását olyan kuratóriumnak kell ellenőriznie, mely egyenlő arányban a kormány, a Mazsihisz és a konszenzussal választott nemzetközi szakértők csapatából áll – annak garantálása érdekében, hogy az intézmény bármely kormány regnálása esetén képes legyen a politikától független működésre.

· Az előkészületek ütemezéséről pontos menetrendet kell készíteni, azt ismertetni a résztvevő felekkel és a nyilvánossággal. A dátumokkal ellátott menetrendet a július 28-i megbeszélés valamennyi résztvevőjének  el kell fogadnia.

A MAZSIHISZ reméli, hogy fenti feltételek elfogadása és betartása révén a kiállítás emlékhelye lehet a magyarországi holokauszt több százezer ártatlan áldozatának.

forrás: mazsihisz.hu

Címkék:Mazsihisz, Schmidt Mária, Sorsok háza

[popup][/popup]