Marion Le Pen köztársasági frontja

Írta: Dési András / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Több kétes pártfinanszírozási ügy „ráéghet” még Marine Le Penre, akinek azonban radikális programváltással sikerült apja antiszemita, idegengyűlölő pártját középre vinnie. A Nemzeti Front ma már a francia köztársaság, így a világi állam és a szuverenitás védelmezőjeként tünteti fel magát.

le-penA nagypapa kedvence, aki ügyesen manőverezik a családi viszályban, mindkét oldal felé közvetít üzeneteket – így jellemzi a Franciaországgal foglalkozó politológus, Soós Eszter Petronella a Le Pen família harmadik generációjához tartozó Marion Maréchal-Le Pent. Azt a huszonöt éves jogászt, aki 2012 óta a Nemzeti Front (FN) kevés nemzetgyűlési (parlamenti) képviselőinek egyike, s aki a pártalapító nagypapa, Jean-Marie Le Pen, valamint nagynénje, a jelenlegi pártelnök, Marine Le Pen között próbál egyensúlyozni.

A családi háborúban Jean-Marie hátrált egyet: a decemberben esedékes regionális választásokon unokája, Marion javára lépne vissza a közel ötmillió lakosú Provence-Alpok-Azúr-part térségben. A döntést a közvélemény-kutatások is indokolhatták. Az FN szavazóinak kétharmada úgy gondolja, hogy a 86 éves veteránnak ideje lenne visszavonulnia. Az FN-től eddig idegenkedők döntő része erre a pártra adná voksát, ha az algériai háborút megjárt egykori ejtőernyős kivonná magát a frontvonalból.

Ez akár négyszázalékos szavazatpluszt is hozhat a Nemzeti Frontnak, amely a márciusi megyei választásokon a voksok több mint negyedét szerezte meg. Amióta 2011 januárjában Marine átvette apjától az irányítást, a karizmatikus és a demagógiát roppant ügyesen becsomagoló pártelnök a szélről középre kormányozta az FN-t. A „modernizálás” részeként sikerült a köztársaság értékei, így például az iszlám térhódításával szemben a világi állam védelmezőjeként feltüntetni a pártot.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]