Magyarország Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar kormány áprilisban Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti Magyarország izraeli nagykövetségét – írja a Times of Israel nyomán a Telex.hu. Ezzel Magyarország lehet az első EU-tagállam, amelyik ilyen döntést hoz.

Szijjártó Péter külügyminiszter 2019-ben Magyarország jeruzsálemi kereskedelmi képviseletének megnyitásakor (Fotó: Amos Ben Gershom/GPO)

Az izraeli lap értesülései szerint Szijjártó Péter magyar és Eli Cohen izraeli külügyminiszter az utóbbi napokban egyeztek meg a költözésről. Az izraeli külügyminisztérium magas rangú forrásai megerősítették a magyar nagykövetség áthelyezését. A lépést azzal hozták összefüggésbe, hogy Orbán segíteni akar Benjámin Netanjahunak, diplomáciai sikert biztosítva ezzel az izraeli miniszterelnöknek és kormányának az igazságügyi rendszer vitatott átalakításának közepette.

A Mandiner.hu érdeklődésére a külügyminisztérium nem válaszolt egyértelműen. A szóvivő szerint

„Az Izraelben működő nagykövetségünk kereskedelmi részlegét már évekkel ezelőtt áthelyeztük Jeruzsálembe. A külgazdasági képviselet megnyitását Szijjártó Péter külügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök közösen jelentették be. A nagykövetséget érintő változásokról minden esetben tájékoztatást adunk.”

Ezzel a lépéssel – írja a Times of Israel – Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben, amit az Unió ellenez, mivel Izrael és a palesztinok között nincs békemegállapodás.

Netanjahu régóta szoros kapcsolatokat ápol Orbánnal, aki 2010 óta van hatalmon. Kötődésük még szorosabbá vált, mióta Netanjahu a novemberi általános választások után visszatért a hatalomba. Mind a ketten többször méltatták egymást.

Az izraeli lap szerint Orbánt Európában és világszerte egyaránt ellentmondásos vezetőnek tartják, akit bírálatok érnek a magyar igazságszolgáltatás és média függetlenségének korlátozása, valamint a hatalma megerősítése érdekében tett egyéb lépései miatt. Korábban Orbán arról beszélt, hogy Magyarországot “illiberális demokráciává” teszi.

Budapest az elmúlt években Jeruzsálem legerősebb támogatója volt az Európai Unióban, és több olyan törekvést is megakadályozott, amelyek az izraeli politikát bíráló nyilatkozatok kiadására irányultak. Például 2020-ban Magyarország volt azon országok egyike, amelyek nyilvánosan nem emelték fel szavukat Izrael azon – azóta meghiúsult – terve ellen, hogy egyoldalúan annektálja Ciszjordánia egyes részeit.

A két ország közötti összehasonlítások ismét előtérbe kerültek, mivel Netanjahu új kormánya olyan javaslatokat próbál előterjeszteni, amelyek korlátoznák az izraeli igazságszolgáltatás hatalmát, hasonlóan azokhoz, amelyeket Orbán az elmúlt évtizedben Magyarországon is szorgalmazott.

[popup][/popup]