Magas rangú német parlamenti delegáció látogatása a MAZSIHISZ-nél

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Angela Merkel német kancellár asszony két hónappal ezelőtti látogatása után újabb magas rangú német parlamenti csoport járt a Dohány utcai nagy zsinagógában.

A delegációt Gerda Hasselfeldt, a CSU (Keresztényszociális Unió) frakcióvezetője vezette, aki a látogatás alkalmából külön megbeszélést folytatott Heisler András Mazsihisz elnökkel, valamint Bodnár Dániellel, az EMIH vezetőségi tagjával.

nemet delegacioA német vendégek rövid tájékoztatást kaptak a magyarországi zsidóság jelenlegi helyzetéről és a közösséget érintő közügyekről. Heisler András részletesen kitért a kormányzati kapcsolatok alakulására, valamint az emlékezetpolitikai vitákra. A Mazsihisz elnöke megerősítette, hogy az elmúlt év konfliktusai után a kormány érezhetően hangnemet váltott, gesztusokat tett a zsidó közösség félé – köszönhetően többek között az erős nemzetközi – köztük német – nyomásnak is.

Ugyanakkor jelezte, hogy a 600 ezer magyar zsidó mártír emléke kötelez, így emlékezetpolitikai kérdésekben egyetlen felelős zsidó vezető sem tehet elvtelen engedményt. A magyar kormánnyal a kapcsolat most jó, de nem tudjuk elfogadni, hogy antiszemita alakokat rehabilitáljanak, még ha azok művészi értéket is alkottak, nem ismerünk kompromisszumot a holokauszt hitelességének kérdésében – jegyezte meg Heisler András, aki elmondta még tárgyalópartnereinek, hogy a magyar társadalom még nem nézett szembe a holokauszt traumájával.

A múlt feldolgozásának folyamata jelenleg zajlik, amiben a magyar kormány által kezdeményezett emlékév fontos és tanulságos állomás volt. Gerda Hasselfeldt válaszában kifejtette, hogy az emlékezetkultúra kialakítása fájdalommal és szembenézéssel jár, az antiszemita jelenségek kezelése nehéz munka, egyúttal fontos a magyar zsidóság fejlődésének, aktív kulturális- és hitéletének bemutatása.

A magas rangú német parlamenti delegáció látogatása illeszkedik abba a folyamatba, amelynek részeként Angela Merkel 2015. február 2-án történelmi látogatást tett a Dohány utcai nagy zsinagógában. A kancellári vizit nyomán több közös német-magyar zsidó projekt előkészítése is elindult. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pedig már alá is írt egy 53 ezer eurós támogatási szerződést a német állammal.

Forrás: mazsihisz.hu

[popup][/popup]