Ma este újnáci felvonulás Veszprémben – ellentüntetéssel

Írta: veszpremkukac.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Veszprémben is felvonulnak a szélsőjobbosok, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és társszervezetei.

Lestyánszky Ádám

A “nagy sikerrel lezajlott” székesfehérvári neonáci felvonulás

Székesfehérvár után Veszprémben is megemlékezést tartanak, amelyen a – fehérvári eseményből kiindulva – feltehetőleg SS-egyenruhások vezetik majd a Veszprém utcáin masírozó menetet.

A szervezők a Szentkorona Rádió honlapján nagy sikernek minősítették a múlt heti fehérvári rendezvényt, amelyen több száz fekete (egyen)ruhás vonult fel, a menetet pedig SS-rohamsisakot és katonai zubbonyt, valamint egy SS-egyenruhát viselő fiatalember vezette. Az 1945-ös budapesti kitörési kísérletről megemlékező szónokok között képviseltették magukat az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetői, és jelenlétükkel „emelték a rendezvény fényét” a Betyársereg és más szélsőjobboldali szervezetek is. Meghívtak egy egykori SS-katonát is, ám ő egészségei állapota miatt nem vett részt.

Tiltakozásul csendes ellentüntetést szervez a Világos Veszprémért Mozgalom a csütörtöki, szélsőjobboldali felvonulás miatt. A Facebookon meghirdetett rendezvény február 11-én, csütörtökön 17.30-kor lesz a Komakút téren, a holokauszt-emlékműnél.

A mozgalom az alábbi felhívást adta ki:

Tisztelt Veszprémi Polgárok! Hetvenegy év után újra náci egyenruhások tapossák ennek az ezeréves városnak a kockaköveit. Hetvenegy év után a királynék városa lakóinak újra olyan egyenruhák látványát kell elviselni, amelynek viselői egykor ártatlan gyermekek és felnőttek, nők és férfiak millióinak vérét ontották. Hetvenegy évvel a második világháború befejezése után a Hatvannégy Vármegye Mozgalom a legalizált gyilkosságokra, a civil és katonai áldozatok elpusztítására, a zsidó és cigány embertársaink kiirtására, a koncentrációs lágerekbe hurcolt, megkínzott és elégetett emberek megölésére tart fáklyás felvonulást.

A menet elhalad a Komakút tér mellett is. Tisztelt Veszprémi Polgárok! Kérünk mindenkit, hogy jöjjön el a Komakút térre február 11-én, csütörtökön 17.30 órára, hogy jelenlétünkkel emlékeztessünk mindenkit arra: nem akarunk újra fasisztákat látni sem Veszprémben, sem egész Magyarországon! Kérjük, mindenki hívja el a barátait és hozzon magával mécseseket!

Világos Veszprémért Mozgalom

 

Címkék:újnáci felvonulás, Veszprém

[popup][/popup]