Liberális párt a Holokauszt-emléknapon: a magyar állam és a magyar nemzet felelőssége elvitathatatlan

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 A Magyar Liberális Párt elutasítja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének azt “a hazug történelemszemléletét”, amely a magyarországi holokausztot kizárólag a német megszállás következményeként kezeli, szerintük a magyar állam és a magyar nemzet felelőssége elvitathatatlan.

    A párt a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy folytatta: a numerus clausus és az első zsidótörvény bevezetésétől “egyenes út vezetett a deportálásokig”, amelyek az akkori államapparátus, közigazgatás és a hatóságok közreműködése, valamint a többségi társadalom közönye nélkül nem valósulhattak volna meg.

Azt írták: Auschwitz önmagán túlmutató szimbólum; semmi máshoz nem hasonlítható szörnyűségével arra emlékeztet, hogy soha többé nem szabad eltűrni a jogfosztást, a diszkriminációt, az antiszemitizmust és a rasszizmust, és megalkuvás nélkül kell küzdeni azokkal a politikai erőkkel, amelyek ezzel ellentétes törekvéseket fogalmaznak meg.

Hozzátették: kötelesség emlékezni a holokauszt szörnyűségére, amely a magyar nemzet tragédiája is. Auschwitz a legnagyobb magyar temető, hiszen az ott kegyetlenül elpusztítottak közül minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt.

[popup][/popup]