Libanoni lapjelentés: Kínzásokba halt bele az 1986-ban foglyul ejtett Ron Arad izraeli navigátor

Írta: Halmos László/izraelihirlevel.blogspot.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Ron_Arad 1987 Amal

Ron_Arad 1987-ben az Amal milícia fogságában

A Beirutban megjelenő Daily Star újság beszámolója szerint a libanoni hadbíróságon egy Mufid Kuntar nevű személy tárgyalása során szóba került Ron Arad izraeli navigátor sorsa.

Arad gépe 1986. október 16-án egy PFSZ-állás bombázása során idő előtt felrobbant bomba miatt kárt szenvedett, és a pilótával együtt ejtőernyővel katapultált. A pilótát a Légierő különleges alakulatai kimentették, míg Arad az Amal szervezet fegyvereseinek a kezébe került, amely 1987-ben a Hezbollah-nak szolgáltatta ki a navigátort.

A legutolsó életjel Ron Aradtól egy levél volt, amelyet családjának írt, és amelyet 1987. októberében juttattak el Izraelbe.

Kuntár, akit a hadbíróság azzal gyanúsít, hogy kapcsolatba lépett az izraeli titkosszolgálattal és tájékoztatást adott Arad sorsáról, a libanoni polgárháborúban egy fegyveres csoport parancsnoka volt. Rajta kívül még négy személyt gyanúsítanak ugyanezzel.

Kuntar elmondása szerint 1988-ban jelentést kapott, mely szerint Aradot egy katonai egység tartja fogságban, de nem sikerült kihallgatniuk. Elmondása szerint megdöbbentette őt Arad állapota, akit fogvatartói akkor már hónapok óta vertek és kínoztak.

Később úgy hallotta, hogy Arad zuhanyzóba ment, és miután sokáig nem jött ki onnan, fogvatartói benyitottak és holtan találták. Kuntar értesülése szerint Aradot a libanoni hegységben, egy erdőben temették el.

Az egyik gyanúsított ugyancsak Arad eltemetett maradványaival kapcsolatban találkozót kért Libanon akkori elnökével, Emile Lahoud-dal.

A hadbíró elrendelte a tárgyalás elhalasztását és annak zárt ajtók mögötti folytatását, a volt libanoni elnök említése miatt.

[popup][/popup]