Legfeljebb döntetlenre jön ki a gázai háború

Írta: szőcs László / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Csaknem ötven százalékponttal esett vissza Netanjahu izraeli kormányfő népszerűsége az elmúlt egy hónapban. A közvélemény egyszerre fásult bele a gázai háborúba, és várt volna keményebb csapást a palesztin szélsőségesekre. A Hamasz ünnepel, de a blokád feloldásáért cserébe fokozott ellenőrzést kap.

Miközben a Hamász ujjongva ünnepelt, Izraelben viszont tartózkodtak a bombasztikus kijelentésektől

Miközben a Hamász ujjongva ünnepelt, Izraelben viszont tartózkodtak a bombasztikus kijelentésektől (fotó: Suhaib Salem / Reuters, forrás: nol.hu)

Izraelben tartózkodtak a bombasztikus kijelentésektől. Benjamin Netanjahu kormányfő meg sem szavaztatta kabinetjében a tűzszüneti tervet, amit hírmagyarázók úgy értékeltek, tartott tőle, hogy nem lesz meg hozzá a többsége. Nyíltan négy miniszter ellenezte az egyezséget, köztük a radikális jobboldali Izrael az Otthonunk három tárcavezetője, valamint egy, a déli Askelonban élő Likud-párti politikus.

Délen egyébként is nagy az elégedetlenség: sokan úgy érzik, hogy a kormány nem megfelelően kezelte a helyzetet. Ez országosan Netanjahu megítélésében is tükröződik: egy hónap alatt csaknem ötven százalékpontot esett vissza a népszerűségi mutatója.

A kommentárok megosztottak a tekintetben, most akkor ki is győzött ötven nap háborúskodás és több mint 2100 halálos áldozat, a rakéták, lövegek és bombák ezrei után. Döntetlenre hozza ki az eredményt a két, eleve egyenlőtlen helyzetből indult fél között Amosz Harel, a Háárec elemzője. Úgy véli, az, hogy a Hamasz belement az egyezségbe, nem Izrael győzelmét jelzi, hanem azt, hogy a zsidó állam egyelőre belefáradt a hadakozásba. A valódi próbatétel hosszú távon jön – állítja Harel, emlékeztetve: miközben a 2006-os második libanoni háborút Izrael katonailag rosszul vívta meg, az északi határ szinte teljesen nyugodt nyolc év elteltével is.

„Ha a (palesztin) ellenállás nem veszít, akkor nyer. Amikor viszont Izrael nem győz, veszít” – idéz egy palesztin kommentátort a blogján Meron Rapoport izraeli elemző, és nagyjából egyet is ért vele. Ő úgy véli, miközben a Vaskupola elhárító rendszer valóban kivédte a Gázából indított legtöbb rakétát, ezek alaposan felforgatták legalább egymillió izraeli életét a déli országrészben, és ezreket kényszerítettek otthonuk elhagyására az elmúlt bő másfél hónapban. Netanjahu pedig most rákényszerülhet arra, amire talán a legkevésbé vágyott: hogy felértékelje Mahmud Abbasz palesztin elnököt, akit eddig szívesen szorított a háttérbe, a „két állam” megoldással együtt.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikk:

Izrael és Amerika kapcsolata változóban

[popup][/popup]