Köves Slomó és a magyar kormány lépéskényszerbe akarja hozni az európai kormányokat

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ötszázmillió forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés tervezete az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra – derül ki az előterjesztésből. A támogatás a Miniszterelnökség fejezetében található, vagyis a programért a Gulyás Gergely által vezetett tárca lesz a felelős.

Köves Slomó

A kormányhoz közel álló Magyar Hírlap azt írja, “a kormány már az idei évben is támogatja a kezdeményezést, mégpedig 525 millióval, egy korábbi határozat szerint pedig 2020-tól „beáll” a félmilliárdos összeg, mint állandó forrás.”

A brüsszeli központi irodával már idén felálló szervezet a törvényalkotás, az igazságszolgáltatás, a monitoring-kutatás és az oktatási rendszer területén folytat kiterjedt tevékenységet.

A lap emlékeztet rá, hogy a kezdeményezést Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija vetette fel, s az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu mellett a holland, a belga, a francia és a spanyol zsidó közösség is üdvözölte.

A javaslat célja „az Európai Uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszerének átfogó értékelése, javaslat egységes jogalkotásra az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelem érdekében”.

Köves Slomó a Magyar Hírlapnak korábban elmondta, azzal, hogy a magyar kormány támogatja a kezdeményezést “még inkább egyértelművé válik: értéknek tekinti az antiszemitizmus elleni küzdelmet, és ebben Magyarország – mint Izrael egyik legfontosabb euró­pai barátja – más európai kormányokat is lépéskényszerbe hoz.” – fogalmaz a lap.

A vezető rabbi alapvetően három veszélyforrást jelölt meg: először is a tradicionális szélsőjobboldali zsidógyűlöletet, majd az integrálatlan migrációs tömegek körében elterjedt, a szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltést és agressziót, végül az Izrael-ellenességbe bújtatott szélsőbaloldali antiszemitizmust.

[popup][/popup]