Kormányszóvivő a Sorsok Háza megnyitásáról: “Amint béke van és megegyezés”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Akár újabb éveket is csúszhat a Sorsok Háza megnyitása, pedig a kormány szerette volna a holokauszt idei, 75. évfordulóján megnyitni az emlékhelyet. Nem kell sietni a Sorsok Háza átadásával – erősítette meg a kormányszóvivő az ATV kérdésére – hiszen már működik egy holokauszt-múzeum Budapesten a Páva utcában.

Hollik István kormányszóvivő

“A kormány Köves Slomó rabbit kérte meg, hogy a megegyezést az érintett felek között hozza tető alá, amely így el fogja hozni a békét. És amint béke és megegyezés van ebben a kérdésben, akkor a magyar kormány természetesen azonnal meg fogja nyitni a Sorsok Házát” – de ezek jelenleg még nem állnak fenn – tette hozzá.

A riportban megszólaló Ungváry Krisztián szerint nincs szükség a Sorsok Házára. “Egy holokauszt-múzeum is elég lenne, ha az jól működne” – fogalmazott.

A Jobbik képviselőjét, Jakab Pétert is megszólaltatta az ATV, akinek – mint korábban nyilvánosságra hozta – egyik dédszülőjét Auschwitzban ölték meg. “A Fidesz emlékezetpolitikáját mindig az aktuális széljárás határozza meg” – mondta. “Egy kormány nem tud hitelesen megemlékezni a holokausztról, amikor maga is antiszemita kijelentéseket enged meg magának.”

Az LMP szerint nincs konszenzus a Sorsok Háza körül a szakmában, az intézmény létrehozója pedig nem is törekszik erre.

*

Mint a minap megírtuk sajtóhírek nyomán, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, mint a Sorsok Háza üzemeltetésével kapcsolatban felkért szervezet képviselője tárgyalásokat folytat külföldi szakértőkkel, például a Washingtoni Holokauszt Múzeum képviselőjével, akik kizárták az együttműködést Schmidt Máriával.

Ez annak a jele lehet a Népszava szerint, hogy Schmidt már nem részese a koncepció kidolgozásának.

[popup][/popup]