Kedden tartják a jeruzsálemi zászlós felvonulást, a Hamasz fenyegetőzik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet figyelmeztette Izraelt, hogy a keddre tervezett jeruzsálemi zászlós felvonulás ismét nyugtalansághoz vezethet, kevesebb mint egy hónappal a harcok legutóbbi fordulóját lezáró tűzszünet után.

Vallásos cionisták izraeli zászlóval a Damaszkuszi kapunál Jeruzsálemben

A Hamasz fenyegetőzik: ,,Felszólítjuk a palesztinokat Jeruzsálemben és a Zöld Vonalon belül, hogy fékezzék meg a menetet holnap” – mondta Abdulatif al-Kanua, a Hamász szóvivője hétfőn. A szóvivő a menetet, amelyben a jobboldali csoportok izraeli zászlókkal felvonulnak az óvárosban, ,,gyújtózsinórnak” nevezte ,,egy új robbanáshoz az al-Aksza mecset és Jeruzsálem védelméért” – írja az ujkelet.live a Haarec nyomán.

Hétfőn Omer Bar-Lev, (Munkapárt) frissen beiktatott közbiztonsági miniszter találkozni fog Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitánnyal, és a menet előtt részt vesz egy helyzetértékelésen.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Bar-Lev kijelentette, hogy a menetre holnap sor kerül, de hogy pontosan milyen formában, arról ma hoznak végső döntést.

A zászlós menet szervezői pénteken megállapodást kötöttek az izraeli rendőrséggel a keddi esemény engedélyezéséhez. Az eseményt eredetileg múlt csütörtökre tervezték, de törölték, miután a szervezők és a rendőrség nem tudott megállapodni az útvonalról. A rendőrség attól tartott, hogy a menet ismét feszültségeket idéz elő és zavargásokhoz vezet a városban azáltal, hogy áthalad az arab részeken.

A menetet a hagyomány szerint a Jeruzsálem-napra időzítették, és biztonsági aggályok miatt módosították az útvonalát, miután a rendőrség és a palesztinok közötti összecsapások a városban fokozódtak. Május 10-én, nem sokkal az elindulása után azonban feloszlatták, miután a feszültség csúcspontjaként a Hamász hét rakétát lőtt ki Jeruzsálemre Gázából, 11 napos harcokat robbantva ki Izrael és Gáza között.

A keddre tervezett menet a Szulejmán szultán úton halad majd, mielőtt megérkezne a Damaszkuszi kapuhoz, amely az elmúlt hónapokban a palesztinok és a rendőrség közötti feszültség gócpontja volt. A zászlók táncára a kapu előtti plázánál kerül majd sor. A menetelők nem fognak áthaladni a Damaszkuszi kapun.

A felvonulók ezt követően átmennek a Jaffa kapun, és az óváros muszlim negyedének peremterületein haladnak tovább a Siratófal felé.

A menet szervezői kijelentették: ,,Köszönjük az izraeli rendőrség, a rendőrfőkapitány és a jeruzsálemi körzeti együttműködését, és örülünk, hogy az óváros minden részén büszkén lobognak majd az izraeli zászlók.”

,,Felszólítjuk Izrael minden polgárát, hogy kedden csatlakozzon hozzánk izraeli zászlókkal, dicsérve az izraeli hősiességet és táncoljanak örömmel Jeruzsálemben.”

A felvonulás útvonalának megváltoztatása azután történt, hogy Doron Turgeman jeruzsálemi körzeti parancsnok nem volt hajlandó átengedni a menetet a Damaszkuszi kapun vagy a muszlim negyeden. Turgeman közölte, hogy semmilyen körülmények között nem hagyja jóvá a szervezők által eredetileg kért útvonalat, attól tartva, hogy a menet zavargásokat vált ki az óváros egész területén.

Teljes cikk

Címkék:Zászlós felvonulás

[popup][/popup]