Katalán sportriporter: Az izraeli sport és kultúra csak a palesztin népirtás elkendőzésére szolgál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A katalán televízió egyik kommentátora a sportközvetítés ürügyén Izraelt szidalmazta.

A múlt héten Eden Blecher és Shelly Bobritsky – tudósít az ujkelet.live – a művészi úszó torna női duett kategóriájában negyedik helyen végzett Barceloában, és bejutottak a 2021-es tokiói olimpiára.

Katalónia állami műsorszolgáltatója, a TV3 kommentátora, Clara Basiana (maga is versenyző) azonban nem a versenyzők teljesítményével, inkább származásával volt elfoglalva.

„A technikai kommentárokon túl szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy Izrael nemzetközi jelenléte a sport és a kultúra területén egy stratégia része, melynek lényege, hogy kifehérítsék a palesztin nép ellen elkövetett jogsértések és népirtás tényét” – állította Basiana az élő közvetítés során.

Miközben a két izraeli sportoló a pontszámokat meglátva boldogan megölelte egymást, Basiana tovább folytatta,

Többször láttuk az Eurovízión, Izrael állam háborús bűncselekményeit mintha elfelednék, és arra szeretnénk felhívni a nézők figyelmére, hogy ne vegyék ezt természetesnek.

A Jeiwsh Telegraphic Agency magyarázatot kért Basiana kijelentéseire, de a TV3 nem válaszolt, mindössze Imma Pedemonte, egy másik veterán sportriporter, kerülve a témát, annyit jegyzett meg, hogy nos, bizonyára elégedetteknek tűntek az eredménnyel”.

Clara Basiana egy 2016-os tévéfelvételen (screenshot)

A közösségi médiában és néhány baloldali kiadványban ünnepelték Basiana kommentárját, mint azon ritka esetek egyikét, amikor Izraellel szemben elszámoltatást követelnek.

Az ACOM, Izrael-párti spanyol szervezet ugyanakkor felelősségre vonta a TV3 csatornát, az Izrael-ellenes antiszemita vádak miatt: ugyanis a verseny második helyezettje, Fehéroroszország jelenléte miatt senki sem aggódott, ahol demokráciapárti tüntetők ellen tömeges letartóztatásokra és erőszakra kerül sor.

A katalán riporter szélsőséges kommentárját a katalán média jeles újságírói közül többen is kifogásolták, mint például Daniel Sirera, a jobbközép Néppárt volt politikusa, aki megjegyezte, hogy Basiana „etikátlan magatartást tanúsított a politika és a sport egybemosásával”.

Marc Villanueva, az El Nacional lap írója szerint a sportolók összekapcsolása országuk politikájával „ugyanolyan igazságtalan, mintha a spanyol válogatottban versenyző Basiana személyét összekapcsolnák a politikai foglyok spanyol hatóságok általi elfogásával Katalóniában.”

Teljes cikk

 

Címkék:Barcelona, Izrael-gyűlölet, Katalán televízió, sportközvetítés

[popup][/popup]