Izraeli érdekeltségű hajót ért vélhetően iráni támadás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Beni Gantz védelmi miniszter biztonsági konzultációt tartott péntek este Aviv Kochavi vezérkari főnökkel és más tisztségviselőkkel az Ejál Ofer izraeli üzletemberhez köthető, Omán partjainál megtámadott hajóról, közölte a Walla híroldal.

A Mercer Street hajó

Mindeközben iráni jelentések szerint a támadás válasz volt a múlt heti izraeli támadásra Szíria ellen – írja az ujkelet.live.

Egy vezető izraeli forrás szerint Gantz és Kochavi az esti konzultáció során áttekintést kapott az aktuális hírszerzés információkról, és megvitatták a katonai és diplomáciai válaszok lehetőségeit. A Védelmi Minisztérium várhatóan továbbítja a rendelkezésére álló információkat a Külügyminisztériumnak, hogy tájékoztassa a nemzetközi közösséget a támadásról.

Ugyanakkor egy másik vezető izraeli tisztviselő szerint valószínű, hogy Izrael reagálni fog a támadásra. ,,A kérdés csak az, hogyan és mikor válaszolunk” – tette hozzá.

Egy olajszállító hajót, melyet az Ejál Ofer izraeli iparmágnáshoz tartozó londoni Zodiac Maritime üzemeltet, támadás ért Omán partjainál, az Arab-tengeren.

A cég közölte, hogy bár a libériai lobogó alatt közlekedő Mercer Street hajót valóban ő üzemelteti, a hajó tulajdonosa japán.

A Zodiac Maritime szerint a hajó legénységének két tagja, egy brit és egy román állampolgár meghalt a támadás következtében.

Egy vezető biztonsági tiszt az izraeli 13-as csatornának azt nyilatkozta pénteken, hogy Irán a felelős a támadásért, és a megölt román állampolgár a hajó kapitánya volt, míg a megölt brit polgár biztonsági őr volt, továbbá az irániak egy drónnal hajtották végre a támadást.

Egy vezető izraeli kormányzati forrás pedig kijelentette, ,,Irán erőszakot és pusztítást vet a térség minden szegletébe. Annyira buzgók voltak, hogy megtámadhassanak egy izraeli célpontot, hogy külföldi állampolgárok megölésébe keveredtek.”

Az eskütétel előtt álló új keményvonalas iráni elnökkel, „a maszkok lehullnak, és senki sem tehet úgy, mintha nem ismerné az iráni rezsim természetét”.

„Irán nem csak Izrael problémája, hanem globális probléma, és magatartása veszélyezteti a szabad globális szállítást és kereskedelmet. A velük szemben folytatott kampányunk folytatódik.”

Egy amerikai forrás az Associated Pressnek azt nyilatkozta, hogy a támadást egy öngyilkos drón és nyilvánvalóan más drónok hajtották végre.

Korábban közel-keleti tisztviselők, akik ismerik az esetet, azt mondták, hogy ,,a kapott információk alapján két támadás történt a Mercer Street nevű hajó ellen – reggel és csütörtök este. Nincs bizonyíték arra, hogy az irániak voltak, ez csak feltételezés.”

,,Meg kell jegyezni, hogy ez egy japán tulajdonú hajó, amelyet egy nagyon ismert izraeli állampolgár tulajdonában lévő brit társaság üzemeltet”-tették hozzá a források. ,,Egy támadás sikertelen volt, egy pedig betalált. Úgy tűnik, ez egy drón-támadás volt. Ha irániakról van szó, akkor ez egy korábban még nem látott incidens, mivel a támadásnak halálos áldozatai is voltak. Már nem jelzésről vagy üzenet továbbítási kísérletről van szó. A halálesetek miatt ez már egy más történet.”

Teljes cikk

[popup][/popup]