Izrael70magyar – album izraeli magyarokról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Április közepétől könyvesboltokban a #Izrael70magyar album!  

Izrael neves magyar eredetű bevándorlóiról készített jubileumi kötetet adott ki az Izraelinfo.

Ki álmodta meg Izrael államát? Kinek a filmjét nevezték először Oscar-díjra? Ki hamisította Eichmann útlevelét? Ki fejlesztette ki a Vaskupolát? Mindezekre és még sok más, Izraellel kapcsolatos kérdésre választ kap, aki belelapoz ebbe az ünnepi albumba, melyet Izrael állam függetlenségének 70. évfordulójára készített el a magyarul beszélő izraeliek közössége.

70 magyar vonatkozású izraeli történet szerepel benne, ismert és elismert, a szerzők által leginkább bemutatásra érdemesnek talált magyar származású személyiségekről.

Jair Lapid kneszet-képviselő ezeket a sorokat írja az #Izrael70magyar című album előszavában: „Kétlem, hogy bárki a magyar zsidóknál gyorsabban integrálódott volna Izraelben. Ha nem lett volna olyan rettenetes akcentusuk, észre sem vette volna senki, hogy a magyarok máshonnan jöttek. Egy magyar zsidó, akit Herzl Tivadarnak hívtak, és aki a Dohány utcai zsinagóga melletti házban született, megálmodta a zsidók államát, a szomszédai pedig az elsők között eredtek álmai nyomába. Ők nemcsak kivándorolni akartak Erecbe, hanem új hazát teremteni ott kávéházzal, színházzal, újsággal, szatírával. A magyarok azzal a céllal alijáztak Izraelbe, hogy haladéktalanul izraelivé váljanak…  Igazi cionisták voltak, de hitük szerint a cionizmus lényege nem abban áll, hogy feláldozzuk magunkat a szent hazáért, hanem hogy ott egy normális államot teremtünk és minden percet kiélvezünk. Izráel országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: »Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit…«

„A 2018-as év elsősorban Izrael állam 70 éves fennállásáról szólt, ezt pedig egy különleges projekttel szerettük volna megünnepelni” – írta az albumról az Izraelinfo Alapítvány. „Hetven magyar vonatkozású történetet kerestünk és írtunk meg Izrael állam történetében, melyeket egy erre a célra létrehozott weboldalon hetven napon át tettünk közzé, az utolsót – na kiről? természetesen Herzl Tivadarról! a jeles ünnep napján. Sokat tanultunk ezekből a történetekből, mert általuk megismerhettük, hogyan jött létre Izrael állama, kik alapították és kik alkotják ma, milyen értékei vannak – mindezt az ország egy kicsiny keresztmetszetéből nézve, csak a magyar vonatkozású történeteket kiragadva. Szeretnénk, ha minél többen megismernék ezeket a történeteket – és ezen keresztül magát Izraelt is.”

Magyarországról Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke írt személyes, megható ajánlást a könyv kiadásához, melyet ezekkel a szavakkal zár: “…Fontos e könyv, mert bemutatja, hogy mi magyar zsidók nem csak távolról szeretjük ezt a csodálatos országot, de a magyar zsidók az élet számtalan területén alkottak nagyot, Izrael dicsőségére.”

Az elegáns kiállítású, 328 oldalas színes albumot a Corvina Kiadó adta ki és a Líra Könyv bolt- és online hálózatában értékesítik (bolti ára 3990 forint).

*

Frissítés: A szerzők közül Fenyves Gabriella és Silló Sándor az Írók Boltjában, Politzer Maymon Krisztina és Frank Péter a Láng Tékában mutatta be és dedikálta az érdeklődőknek az ünnepi albumot, mely a Láng Tékában sikerlistára is került.

[popup][/popup]