Izrael terrortevékenységgel gyanúsít és letartóztatott 18 palesztint Ciszjordániában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli biztonsági erők letartóztattak 18, terrortevékenységgel gyanúsított és körözött palesztint Ciszjordániában – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Fotó: ujkelet.live

Az elfogottak közül hárman az Oroszlánok Barlangja szervezet tagjai, izraeli biztonsági források szerint a csoport mintegy 20 merényletet követett el az elmúlt másfél hónapban.

A letartóztatásokat kedd estétől szerda délelőttig hajtották végre, és Ciszjordániában viszonylag nyugodtan fogadták, szemben az előző éjszakai rajtaütéssel, amelynek következtében heves tűzharc alakult ki izraeli katonák és az Oroszlánok Barlangja fegyveresei között. Szerdán csak Nábluszban dördültek el lövések.

Az egyik őrizetbe vettet azzal gyanúsítják, hogy részt vett egy szeptemberi támadásban, amelyben egy mozgó járműből adtak le lövéseket egy izraeli autóra. Egy másik, az Oroszlánok Barlangjával kapcsolatba hozott palesztin gyanúsítottat fegyverbirtoklásért tartóztattak le.

Izrael több mint hat hónapja próbálja éjszakai rajtaütésekkel megállítani a februárban kezdődött terrorhullámot, az utóbbi hetekben szinte minden éjjel tűzpárbaj tört ki az izraeli biztonsági erők és palesztin fegyveresek között Náblusz és Dzsenín térségében, és ezek gyakran palesztinok sebesülésével, esetenként halálával végződnek.

Izraeli katonák októberben eddig 25 palesztint öltek meg Ciszjordániában, és két izraeli katona vesztette életét. 2015 óta idén követelte a legtöbb halálos áldozatot a palesztin-izraeli viszály.

A ynet értesülései szerint Izrael az Oroszlánok Barlangjának teljes felszámolását próbálja elérni. Biztonsági források szerint a fegyveres terrorszervezet mindössze 20-30 állandó tagot számlál, de időről időre mások is csatlakoznak hozzájuk.

Izrael a múlt héten bejelentette, hogy megtagadja a beutazási és munkavállalási engedélyt 164 olyan palesztintól, akinek rokonai részt vesznek az Oroszlánok Barlangjának tevékenységében.

Shiri Zsuzsa/MTI

[popup][/popup]