Izrael énekesnőt vetett be Irán ellen

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael bevetette “titkos fegyverét”, legnépszerűbb énekesnőjét Irán ügyében az ENSZ New York-i székházában.
rita
 A plenáris ülésterem történetének harmadik, az izraeli nagykövetség szervezte koncertjén az iráni származású énekesnő héberül, angolul és perzsául, telt ház előtt énekelt kedden este, és szorosabb kulturális kapcsolatokat sürgetett a zsidó állam és az iszlám köztársaság között.

A Rita néven fellépő énekesnő Teheránban született ötven éve, és nyolcéves korában, 1970-ben települt családjával Izraelbe. Énekesi karrierjét a hadsereg zenei együttesében kezdte, majd színművészeti iskolába járt Tel-Avivban. Barátja, majd később férje, Rami Kleinstein dalaival robbant be a nyolcvanas évek elején az izraeli könnyűzenébe.

Izrael megalapításának ötvenedik évfordulóján 1998-ban a központi állami ünnepségen ő énekelte az ország himnuszát Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére. 2008-ban Izrael valaha volt legjobb énekesnőjének választották.

Rita számos dalát az édesanyjától főzés közben hallott perzsa népdalok ihlették. Teljes egészében gyermekkora hangzásvilágának szentelte legújabb, perzsa nyelvű albumát, amely 2012-ben három hét alatt aranyalbummá vált Izraelben. Ezek a dalok Iránban is rendkívül népszerűek, médiaértesülések szerint a teheráni bazárban titokban kalózpéldányokon, pult alól árulják őket.

Izraelben mintegy negyedmillió iráni származású zsidó él, a legismertebb közülük Rita. Az énekesnő számos alkalommal felhasználta népszerűségét a két nép közti barátság érdekében, az izraeli médiában többször elmondta, hogy egyik legnagyobb álma egy iráni koncertkörút, egy koncert gyermekkora városában, Teheránban.

[popup][/popup]