Iráni atomprogram – Obama kontra kongresszus

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Obama szerint az Iránnal kötött megállapodás kongresszusi elutasítása a háborút hozná közelebb. 

obama on iran-nuclear

“Ennek a megállapodásnak a kongresszusi elvetése egyetlen lehetőséget hagy nyitva minden olyan amerikai kormány előtt, amely abszolút elkötelezett aziránt, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását: egy újabb közel-keleti háborúét” – mondta az elnök.

    “Ezért ne finomkodjunk a szavakkal: az előttünk álló választás a diplomácia és a háború valamilyen formája között való. Ez talán nem holnap, talán nem három hónap múlva, de hamarosan (kitörne)” – hangsúlyozta Barack Obama.

    Egyértelművé tette, hogy noha a katonai megoldás lehetősége sem kizárt, a maga részéről a diplomáciát támogatja, amely hatékony, ellenőrizhető és tartós megoldást biztosít.

    Obama mint egyetlen lehetőséget és mint a nukleáris fegyverek elterjedése ellen valaha is tető alá hozott leghatékonyabb szerződést vette védelmébe a Bécsben július 14-én a hat nagyhatalom és Irán által megkötött megállapodást. Ennek elfogadását a washingtoni törvényhozásban republikánus politikusok próbálják megakadályozni, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig amerikai zsidó szervezeteket törekszik az alku ellen hangolni. A kongresszusnak szeptember 17-ig kell eldöntenie, hogy támogatja-e a megállapodást.

    Az elnök elismerte, hogy a bécsi megállapodás nem oldja meg az iszlám köztársasággal kapcsolatos összes problémát, de megakadályozza, hogy Teherán nukleáris fegyverhez jusson. Érvelésében kiemelte, hogy az egyezményben az Egyesült Államok összes kulcsfontosságú célja teljesül.

    Hangsúlyozta, hogy a megállapodás értelmében az Irán atomfegyverhez jutására és az atomfegyver-kutatásra vonatkozó tilalom, egyúttal pedig a nemzetközi ellenőrzés lehetősége végleges. Arra figyelmeztetett, hogy ha Irán megkísérli kijátszani a megállapodást és mégis megpróbál atomfegyvert kifejleszteni, akkor az Egyesült Államok képes ezen rajtakapni, és ezt meg is fogja tenni.

    Obama szerint az iszlám köztársaság az alkunak köszönhetően nem tudja katonai program leplezésére felhasználni békés nukleáris programját, és ha Irán megsérti a megállapodást, a szankciók gyorsan visszaállíthatók.

    Az amerikai elnök szerint a republikánusok eltúlozzák a kockázatokat és hamis félelmeket terjesztenek az egyezménnyel kapcsolatban. Úgy vélekedett, hogy a megállapodás elvetése aláássa az Egyesült Államok szavahihetőségét. Elutasította azt a felvetést, hogy jobb alkut is ki lehetett volna harcolni, és kétségbe vonta, hogy Iránt kapitulációra lehetett volna kényszeríteni.

    Emlékeztetett rá, hogy sokan azok közül, akik annak idején az iraki háború mellett szónokoltak Amerikában, ma ellenzik az Iránnal való megegyezést. Mint mondta, miközben az Egyesült Államok több mint tíz évvel később is viseli a háború következményeit, az invázió egyetlen és legnagyobb haszonélvezője Irán lett.

    Barack Obama hangot adott meggyőződésének, miszerint Netanjahu kormányfő tévesen állítja, hogy az alku árt Izraelnek és az Egyesült Államok szövetségeseinek. Kiemelte, hogy azt Izraellel szemben az összes világhatalom méltatta. Az elnök ugyanakkor elismerte: senki nem hibáztathatja az izraelieket amiatt, hogy mély kétséget táplálnak bármilyen, Teheránnal megkötött egyezséggel szemben.

    Obama szerint Izraelnek ébernek kell lennie és a zsidó állam joggal állítja, hogy biztonságát nem teheti függővé egyetlen államtól, így az Egyesült Államoktól sem. Közölte: az Egyesült Államok az izraeli kormány értésére adta, hogy kész tárgyalni Izrael biztonsági szükségleteinek kielégítéséről.

    Az elnök beszédére több kongresszusi republikánus vezető azonnal elutasítóan reagált, mintegy előrevetítve azt a lehetőséget, hogy a szövetségi törvényhozás mindkét republikánus többségű háza le fogja szavazni a megállapodást. A Fehér Ház lobbizása ezért alapvetően a demokrata honatyák megnyerésére irányul, hogy a kilátásba helyezett elnöki vétót ne írhassa felül a szenátusban és a képviselőházban is létrejövő kettős kétharmados többség. Az elnöki vétó fenntartásához és az egyezmény életben tartásához elegendő csak az egyik kamarában meghiúsítani a minősített többség létrejöttét.


 Határozattervezetet terjesztett elő az iráni nukleáris program csökkentéséről szóló megállapodás elvetéséről kedden Ed Royce, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

Egy Barack Obama elnök által májusban aláírt törvény értelmében az amerikai kongresszusnak a nagyhatalmak és az Irán közötti megállapodástól kezdve 60 nap áll rendelkezésére, hogy eldöntse, támogatja vagy elveti. A törvényhozásnak, amelynek mindkét házában a republikánusok vannak többségben, szeptember 17-ig kell majd döntenie.

Royce kezdeményezése azt jelzi, hogy az alsóházi republikánus honatyák egy nem kötelező érvényű jóváhagyó határozat helyett inkább egy, a megállapodást de facto megsemmisítő határozatot szeretnének elfogadtatni. Mitch McConnell, a szenátusi republikánus többség vezetője kijelentette, hogy ezt a lehetőséget a felsőházban is fontolóra vették.

Az iráni atomalku támogatottsága ugyanakkor erős Obama kongresszusi demokrata párttársai körében, ezért még ha a republikánusok el is fogadtatják a törvényhozás két házában a nukleáris megállapodást elvető határozatot, ahhoz aligha lesz elegendő szavaztuk, hogy dupla kétharmaddal írják felül a várható elnöki vétót.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden egy észak-amerikai zsidó csoportok által megszervezett webcastban szólította fel az amerikai zsidókat, hogy ellenezzék a “veszélyes” alkut. Megismételte álláspontját, amely szerint a július 14-én megkötött bécsi megállapodás nem állít le potenciálisan nukleáris fegyver előállítását szolgáló iráni programokat, az iszlám köztársasággal szembeni szankciók feloldása viszont megkönnyíti Teherán helyzetét, amely így finanszírozni tudja majd a destabilizáló térségbeli konfliktusokat.

Netanjahu konfliktusba került az Obama-kormánnyal, amiért márciusban John Boehner, a képviselőház republikánus elnökének meghívására – Washington szerint az amerikai kormányt megkerülve – a kongresszusban érvelt az Iránnal megkötendő nukleáris megállapodás ellen.

 

[popup][/popup]