Holokauszt-túlélők a Parlamentben tiltakoztak a Horthy szobor ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Telex tudósít arról, hogy hat holokauszt túlélő asszony látogatóként felkereste a Parlamentet, és az épületben a sajtó képviselői előtt tiltakozott a minap felállított Horthy szobor ellen.

Horthy szobor és állítója: a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra

„Ebben a magyar Parlamentben bennünket, és sok százezrünket megbecstelenítenek. Minket, akik átéltük ezt a sok szörnyűséget, és minden magyar embert, aki átélte a második világháború összes szenvedését. Azokat mind megbecstelenítik azzal, hogy Horthy szobrát bárki be meri állítani ebbe a Parlamentbe, aminek az egyik választópolgára én vagyok. Kikérem magamnak, mindnyájunk nevében” – mondta elcsukló hangon a 88 éves Sólyom Olga a Parlament vörös szőnyeges társalgójában.

Sólyom egyike annak a hat holokauszt-túlélőnek, akik azért mentek pénteken az Országházba, hogy békésen tiltakozzanak a Horthy-szobor ellen, amit pár napja a Mi Hazánk felavatott Dúró Dóra parlamenti alelnök irodájában. A párt szerint ezzel egy régi adósságot törlesztettek, a mellszobrot pedig még egy református lelkész is megáldotta.

A túlélők egy közhasznú nemzetközi szervezet, a Centropa kezdeményezésére találkoznak minden évben, de most a DK-s országgyűlési képviselő, Oláh Lajos megkeresése után kötelességüknek érezték, hogy felszólaljanak a Horthy-szobor ellen, ugyanis nem értik, hogyan avathattak ilyen szobrot az Országházban 2022-ben. Nemcsak Dúró Dórára, de Kövér László házelnökre is haragszanak, aki azt mondta, azért nem tiltja meg a szoboravatást, mert Dúró döntése, hogyan rendezi be az irodáját.

Mivel a Horthy-szobor a Mi Hazánk irodájában van, azt ők nem láthatták – bár nem is bánták. Azt mondták, kötelességüknek érezték, hogy bemenjenek az épületbe.

Az akcióról a Telex megkérdezte a Mi Hazánkat is, akik azt válaszolták, „nem tudjuk, ki volt az a hat személy, aki a Parlamentben tiltakozott a Horthy-szobor miatt, és azt sem, hogy tagjai-e valamelyik pártnak, vagy tartoznak-e valamelyik párt holdudvarába.Mi azonban több mint hat zsidó származású személyt ismerünk, akik hálásak Horthy Miklósnak. Természetesen nem távolítjuk el Horthy Miklós szobrát a Parlamentből.”

Teljes cikk

Címkék:holokauszt túlélők

[popup][/popup]