Holokauszt-emlékezet és antiszemitizmus a közvéleményben

Írta: MSZT - WJLF - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Szociológiai Társaság és a Wesley János Lelkészképző Főiskola Konferencia felhívása

Konferenciánkra nem csak azokat várjuk, akiknek friss kutatásai vannak, hanem azokat is, akik az elmúlt évtizedekben folytattak e tárgyban kutatásokat, s úgy érzik, van még be nem mutatott adatuk, ill még nem publikált megállapításuk.

Az elmúlt évtizedekben néhány empirikus kutatás kifejezetten az antiszemitizmusra irányult, de több hazai kutatásban is szerepelt, mintegy mellékesen valamiféle olyan kérdés, ami a lakosság, vagy a vizsgált csoport (pl. diákok, vagy egyetemi hallgatók) antiszemitizmusának mérésére alkalmas. Nagyon sok kérdőívben szerepel a “zsidó” szó Bogardus skála vagy annak valamilyen módosított formája részeként. Minősítendő országlistákban felbukkan Izrael, rengeteg kérdés irányul antiszemita politikusok elfogadhatóságára, kérdések vonatkoznak a Holokauszt emlékezetre, vallásszociológiai kutatások keretében kérdések irányulnak Jézus zsidó voltának percepciójára stb. Hasonlóképpen számos kutatás készült, ahol nem személyek véleményét tudakolták, hanem szövegeket vetettek elemzés alá, vagy történetszociológiai adatbázisokat építettek fel.

A kutatásokról megjelent elemzések természetesen csak esetlegesen aknázták ki az adatbázisok kínálta lehetőségeket. Közös konferenciánkkal ezt az hiányt szeretnénk pótolni, de azt sem zárjuk ki, hogy már nyilvánosan megjelent elemzéseket új tanulságokkal gondoljon újra valaki.

A konferencia egyik szekciójában külön is nagy figyelmet folytatunk a vallásosság, az egyházak, a hittankönyvek, az egyházakhoz köthető orgánumok és az antiszemitizmus, a Holokauszt-emlékezet, a Holokauszt-tagadás empirikus összefüggéseire.

A konferencia helyszíne: Budapest VIII Dankó u 11, WJLF, Kline terem

A konferencia időpontja:: 2014 december 17-18, szerda-csütörtök.

A konferencia magyar és angol munkanyelvű.

Rendezők:
Magyar Szociológiai Társaság – Wesley János Lelkészképző Főiskola
Jelentkezni 2014 junius 1-ig a [email protected] fiókon az innen letölthető jelentkezési lap visszaküldésével lehetséges.

A teljes szöveg itt olvasható.

[popup][/popup]