Holokauszt Dokumentációs Központ: az igazgató nem tudta, hogy megállapodást kötöttek

Írta: 168 óra online - Rovat: Hírek - lapszemle

szita0604A Holocaust Dokumentációs Központ (Holokauszt Emlékközpont) történész ügyvezető igazgatóját Grazban hívta fel a 168 Óra: SZita megerősítette: valóban távozik posztjáról, ugyanis május 3-án lejár a hároméves munkaszerződése.

Őt egyébként még 2011-ben, Navracsics Tibor, akkori Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter nevezte ki. A Holokauszt Emlékközpont a kormány által fenntartott, központi költségvetésből finanszírozott kutatóközpont és emlékhely. Igazgatói pozíciójára pályázattal választanak vezetőt.

Kérdeztük Szita Szabolcsot, nem kíván-e újra pályázni?
– Nekem senki egy szót sem mondott arról, hogyan lesz tovább. Sőt, arról sem tudok, hogy egyáltalán lesz-e igazgatói pályázat.
– De hiszen május 3. mindjárt itt van. Ki vezeti akkor tovább az intézményt?
– Nem tudom, ki lesz az utódom. Engem nem kértek a folytatásra. Nagy hallgatás van az egész körül.

Tegyük hozzá: az állami kutatóközpont folyamatos működtetéséhez az igazgatói pályázatot legalább két hónapja ki kellett volna már írni. Elképesztő, hogy a pályázat annyira titkos, az intézmény vezetője sem hallott róla. Esetleg mindez összefügg azzal, hogy a Holokauszt Emlékközpont pár napja együttműködési megállapodást kötött a Szakály Sándor vezette Veritasszal?

– Én erről a szerződésről sem tudtam. A megkérdezésem nélkül kötötték meg, miközben külföldön tartózkodom. Ez az egész ügy rendkívül méltatlan és zavaros.

Ennél többet azonban egyelőre nem akart a nyilvánossággal közölni Szita Szabolcs.

A két kormányzati kutatóintézet szerződésének egyik aláírója Szakály Sándor, a Veritas igazgatója volt. A horthysta Vitézi Rend történésze leginkább arról vált híressé, hogy „rendvédelmi eljárásnak” nevezte a húszezer magyar zsidó deportálását Kamanyec Podolszkijba. Az áldozatok többségét elpusztították Ukrajnában.

Egyébként a Kamanyec Podolszkij vérengzésekkel kapcsolatban Holokauszt Emlékközpont munkatársai is komoly kutatásokat végeztek. Eddig. Lehet, hogy ezentúl – a Veritassal együttműködve – már másféle ideológiai Igazságokat kell kiszolgálniuk?

A Holokauszt Emlékközpont közalapítványként működik, a kilenctagú kuratóriumát Haraszti György történész vezeti. Ő írta alá a megállapodást Szakállyal. (Lapzártánkig nem sikerült Harasztit elérni.)

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]