Hitler nyomában – Argentínába szöktették volna 1945-ben?

Írta: Hardy Márton/globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Számtalan teória született arról, hogy Adolf Hitler valójában nem 1945 április 30-án a Führerbunker mélyén végezte, hanem Dél-Amerikába menekülve tisztes kort élt meg. A History Channel, Vadászat Hitlerre című műsorának készítői most azzal az újdonsággal rukkoltak elő, hogy az ámokfutó Führer utolsó éveit a kietlen Gran Chaco Borreal egy argentin szegletében töltötte.

Forrás: https://vault.fbi.gov/adolf-hitler/adolf-hitler-part-01-of-04/view%5B/caption%5D

A sorozat készítői most nem az Andok, az Alpokra hajazó hegyláncai között keresik Hitler nyomát, hanem Charata városában, amely a pokolian forró argentin Gran Chaco Misiones tartományának egy alig 30 000 fős kisvárosa.

A History Channel kutatói munkájukat az FBI által 2014-ben nyilvánosságra hozott mintegy 700, Hitler, a háborút pályafutása után nyomozó dokumentumra alapozták. A dokumentumok szerint, mutatkozik esély arra, hogy a Führer és újdonsült neje, Berlin ostromának végnapjaiban egy földalatti alagúton értékel Templehoff repterét, ahonnan Spanyolország érintésével egy tengeralattjárón utaztak Argentínába.

A vélemények megoszlanak arról, hogy Hitler később hol is bujkált pontosan. Egyesek szerint a népes és részben nemzeti szocialista érzelmű német bevándorló közösségnek otthont adó Barilochében húzta meg magát. A History Channel munkatársai azonban úgy sejtik, hogy Hitler a Buenos Aires-től 1100 kilométerre fekvő Charatában telepedett le.

Tény, hogy a helyi német közösség igazi kis-Németországot hozott létre Charatában, ahol sokan nem titkoltan náci elvek szerint nevelték gyerekeiket a helyi iskolában. Egy másik fotó tanúsága szerint a környéken egy tehetős germán, még egy, a birodalmi bunkerekhez hasonló masszív földalatti komplexumot is épített.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Hitler, nácik

[popup][/popup]