Gyöngyösi ügy: külföldi zsidó parlamenti képviselők Magyarországon

Írta: mazsihisz.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fiamma Nirenstein az olasz képviselőház külügyi bizottságának alelnöke, az International Council of Jewish Parliamentarians (Zsidó parlamenti képviselők nemzetközi tanácsa) elnöke, számos európai és izraeli parlamenti képviselővel együtt Magyarországra érkezett. Találkozott a Mazsihisz vezetőivel, pénteken pedig a kormány képviselőivel tárgyal majd.

46355_4525068242631_857471388_n

A küldöttség nevében Fiamma Nirenstein szolidaritásáról biztosította a magyarországi zsidó közösséget, s segítségét ajánlotta fel a Mazsihisz vezetőinek a magyarországi antiszemitizmus elleni küzdelmében.

Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke megköszönte az olasz képviselő asszonynak, azt a példa értékű gesztust, hogy január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján Olaszországban a lekapcsolják a Colosseum világítását a magyarországi Jobbik elleni tiltakozás jeleként.

Fiamma Nirenstein, a Mazsihisz vezetőinek adott válaszában elmondta, hogy nagyon sokan vannak Európában, akik támogatják Magyarországot és a magyar zsidóságot az antiszemitizmus elleni küzdelmében, s ők minden befolyásukat latba vetik, és minden lehetséges fórumon meg fognak szólalni.

A rövid beszélgetés után a nemzetközi parlamenti képviselőket fogadásra invitálták a magyar zsidó vezetők, ahol mások mellett jelen volt Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkára; Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesület Államok magyarországi nagykövete; Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete. Jelen voltak az Egyesült Királyság és Svédország magyarországi nagykövetségének képviselői, valamint a Mazsihisz és az ortodoxia több képviselője.

[popup][/popup]