Gyöngyösi Orbánról 2020-ban: “cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyöngyösi Márton parlamenti képviselő, a Jobbik elnöke 2020-ban is antiszemita kijelentést fogalmazott meg a párt belső levelezésében.

Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI)

„Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi (sic) szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni” – áll abban a 2020-as levélben, amelyet Gyöngyösi Márton jegyez, és amelyben a Jobbik jelenlegi elnöke Orbán Viktor miniszterelnök kapcsán fogalmazott meg véleményt.

2020. január 9-én kelt Gyöngyösi Márton, európai parlamenti képviselő, jelenlegi Jobbik pártelnök, akkor elnökhelyettes levelet írt Stummer János akkori Jobbik-alelnöknek, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökének. A Jobbik vezérkara azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban”. Gyöngyösi ebben a levélben fogalmazta meg a fenti, antiszemita mondatot.

A pártelnök védekezésében úgy fogalmaz, hogy az általa használt idézőjelek, és a kijelentése után tett smiley emotikon (mosolyka) világossá teszik iróniáját. Kijelentésén azonban semmi mosolyogni való sincs.

Gyöngyösi Márton még a Jobbik néppártosodása előtt, 2012-ben a magyar parlamentben a zsidó képviselők listázását követelte, amikor úgy fogalmazott:

“az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban, hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.” 

Az eset akkor nagy port vert fel, antifasiszta tüntetéshez is vezetett. Gyöngyösi akkoriban más alkalommal is tett kifejezetten antiszemita kijelentéseket, ezektől azonban a Jobbik néppártosodásának folyamatában elhatárolódott.

[popup][/popup]