Gyömrő: A szavazás érvénytelen, a Horthy park marad

Írta: MTI/Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ügyről az AFP is beszámolt.

Tizennyolc százalékos részvétellel zárult a gyömrői Horthy park elnevezéséről vasárnap tartott helyi népszavazás, így a referendum érvénytelen – közölte az előzetes eredményt a város jegyzője. Varga Ernő jegyző tájékoztatása szerint a választásra jogosultak mindössze 18 százaléka, összesen 2270 lakos ment el szavazni, közülük 1778-an válaszoltak a feltett kérdésre igennel, 484-en nemmel, 8 voks érvénytelen volt.

gyomro

A helyi népszavazás akkor zárult volna érvényesen, ha a 16 700 lelkes településen élő több mint 13 ezer választópolgár 50 százaléka plusz egy fő elment volna a szavazásra.

Pontosan arra kérdésre kellett választ adnia a lakosoknak, hogy: Egyetért-e Ön azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn?

Egyszer már megszavazták

Az ügy előzménye, hogy április 23-án a képviselő-testület egyetlen jobbikos tagja, Sas Zoltán javasolta, hogy a Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje, ezt 10 igen és egy tartózkodás mellett fogadta el a döntően függetlenekből álló testület.  Ám a lakosság egy részénektiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot keresztelték át .

Tóth Mátyás és az őt támogató helyiek többször is jelezték: számukra elfogadhatatlan, hogy akár a teret, akár a parkot Horthy Miklósról nevezzék el, majd aláírásgyűjtést kezdtek a népszavazás megtartásáért.

Eredetileg csak annyit kértek, hogy kereszteljék vissza a parkot, és azt a 4-5 millió forintot, amibe választás megrendezése kerül, fordítsák hasznosabb célokra. Azonban a Mezey Attila alpolgármester a képviselőtestület nevében elmondta , hogy azért döntöttek inkább a népszavazás mellett, hogy azok is véleményt nyilváníthassnak, akik szeretnék, hogy Horthy Miklósról kapja a nevét a park.

Tóth Mátyás, a referendum egyik kezdeményezője az MTI-nek azt mondta, hogy legalább annyi szavazóra, s annyi igen voksra számítottak, mint ahányan korábban kézjegyükkel ellátták az aláírásgyűjtő íveket (azaz legalább 2700-ra). “Úgy tűnik, közömbösebbek az emberek, mint hittük” – tette hozzá.

A kezdeményezők tudomásul veszik a referendum kimenetelét, jómaga pedig lezártnak tekinti az ügyet – kommentálta a történteket Tóth Mátyás, aki szerint a döntés ismét az önkormányzat kezében van.

Horthy park marad a név

Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör) alpolgármester – saját véleményét tolmácsolva – úgy fogalmazott: a lakosság 82 százalékának távolmaradása az urnáktól azt jelzi, hogy a helyiek nem kívánják megváltoztatni az önkormányzat korábbi döntését, mely szerint a volt Szabadság téren lévő parkot tavaly nyár óta Horthy parknak hívják.

Mivel a gyömrőiek úgymond “szentesítették” az átnevezést, etikátlan lenne, ha az önkormányzat másképp döntene, vagyis nincs miért visszatérni az ügyre – tette hozzá az alpolgármester. Ezzel a második világháború óta ez lesz a második közterület, ami Horthy Miklós nevét viseli az országban.

1945 után az első közterület Pátyon volt, ahol 2001-ben MIÉP-es kezdeményezésre Horty Miklós közt avattak. 2011-ben a váci képviselőtestületben is felmerült , hogy az ottani Budapesti utat átnevezzék Horthy útra, ez a kezdeményezés azonban elbukott.

[popup][/popup]