Gyerek­koruktól képezik Izrael leendő kiber­harcosait

Írta: sg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A jövő háborúinak jelentős része a virtuális világban zajlik majd. A közel-keleti ország komoly erőforrásokat szán kiberharcosainak kiképzésére.

0630cy1_640x282

Maria az izraeli hadsereg kiberharcosa akar lenni. A 16 éves lány már két éve részt vesz abban a programban, amelyben az iskolásokat a virtuális világban zajló harcokra készítik fel. “Tényleg nagyon érdekes, amit közben tanulunk” – mondta a tanuló. Jelenleg a Magsimim projektre jelentkezők körülbelül 15 százaléka lány. Ezen a területen még mindig inkább a férfiak vannak jelen, sok nőt elriaszt ez a világ. Izrael egyre több erőforrást áldoz a jövőbeli kiberharcosok kiképzésére és a program vezetői egyre gyakrabban keresik fel az iskolákat, azért, hogy érdeklődő fiatalokat nyerjenek meg az ügynek. A Gevahim IDF Cyber Training Program már Facebook-oldallal is rendelkezik.

Sagi főhadnagy az izraeli katonai titkosszolgálatnál dolgozik és a kibertérrel kapcsolatos képzésért felel. Elmondta, hogy ez a terület az izraeli hadsereg legfontosabb prioritásai közé tartozik, a részlegük éppen ezért folyamatosan bővül, rendkívüli mértékben nő az ide jelentkezők száma. “Amennyire tudom, Izrael a világ első országa, ahol a kiberbiztonsági tanulmányokat már az iskolában oktatják” – tette hozzá. A jövő harcterein sokkal inkább az intellektuális képességek fognak számítani, mint a nyers erő. Sagi munkájának része az is, hogy az iskolákban felkutassa a fiatal tehetségeket és felkészítse őket a kiberegységekbe való belépésre, emellett segít az új generáció tagjainak kiképzésében.

Az izraeli hadsereg jelenleg két programot kínál a helyi diákoknak. Az első a Gevahim, amire még az iskolai idő alatt kerül sor, míg a Magsimimre a tanítás után és elsősorban a peremvidékeken. A Gevahimban tíz gimnázium és 400 diák vesz részt, jövőre már húsz iskola csatlakozik, míg hosszú távon már 100 fog. A hadsereg biztosítja a tantervet, a könyveket és egyúttal vállalja a tanárok felkészítését, képzését is. A programban 900 óra szerepel, ezt osztják szét a 10., a 11. és a 12. osztályok között. 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]