Gránátkővel díszített, 2300 éves aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson.

A jeruzsálemi Dávid városában felfedezett hellenisztikus kori, 2300 éves aranygyűrű (Fotó: Emil Aladjem/Izraeli Régészeti Hatóság).

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság.

A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett. Amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

Az ásatás helyszíne a jeruzsálemi Dávid városában, a Givati parkolónál

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fémtalapzaton – áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszer. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének – tették hozzá a kutatók.

Jerusalem of Gold: A 2300-year-old gold ring was found in the City of David

No Description

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A – mai Izraelt is magába foglaló – korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan “nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra” – írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók. (MTI)

[popup][/popup]