“Gázai gyerekáldozatokról” is megemlékezik a magyar eurovíziós dal

Írta: ynetnews/hvg.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mint ismeretes, Magyarország Csemer Boglárka “Boggie” Wars for Nothing (Háborúk a semmiért) című dalával képviselteti magát a májusi, bécsi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. A dal nyílt állásfoglalás a világban zajló háborúk ellen, ám a dal üzenete nem nyerte el mindenki tetszését.

A Wars For Nothing előadásakor a háttérben háborús áldozatokról megemlékező szövegsorok futottak, így egy ízben a következő felirat látszott Boggie mögött, utalva az izraeli hadsereg, “Szilárd Sziklaszirt” hadműveletére: “2014 – Gáza – az áldozatok kétharmada civil, köztük több, mint 500 gyerek.”

 

A palesztin gyerekáldozatok mindig is az Izrael elleni propaganda-hadjárat leghatékonyabb fegyverei voltak – mert ilyenkor persze nem említik a civil lakosság sűrűjéből rakétázó Hamasz-fegyvereseket, sem azt, hogy az izraeli katonaság a válaszcsapás előtt mindig felszólítja a civileket a távozásra.

Izraelben ez a sor nem aratott osztatlan sikert. Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a Nemzeti Hírközlési- és Médiahatósághoz (NMHH) fordult azzal a kéréssel, hogy a kérdéses sor ne jelenjen meg a bécsi döntőn. Mor szerint a felirat kényes politikai tartalommal bír. Az ynetews.com információi szerint a magyar hatóság egyik illetékes tagja megígérte Mornak, hogy törlik az ominózus feliratot.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon amúgy is kizárhatják a politikai tartalmú üzeneteket közvetítő produkciókat. Igaz, nem garantált, hogy Boggie ugyanazzal a koreográfiával fog versenyezni Bécsben, mint a magyar Dal című műsorban.

[popup][/popup]