Gázába hurcolt izraeli túszoknak kínál állampolgárságot Magyarország és Németország

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Azok a külföldi országok, amelyek útlevelet adnak ki a gázai túszoknak, hatékonyabb védelmet nyújthatnak az áldozatoknak – írja a The Jerusalem Post. A német és magyar útlevelet kapott túszok egy részét már kiszabadították elítélt palesztinokért cserébe. Az izraeli és a német külügyminisztérium nem kommentálta a lépést,  a magyar külügyi tárca honlapján sem jelent meg erre vonatkozó közlemény.

A túszok képe egy izraeli plakáton novemberben (Fotó: Yonatan Sindel/Flash90 )

A kettős állampolgárság jelentős szerepet játszhat a túszok megmentését célzó bonyolult tárgyalásokon. Az még nem teljesen világos, hogy a túszokat mikor látták el a német és a magyar útlevéllel – szemlézte a hírt a mazsihisz.hu.

A családtagok már korábban is ösztönözték a német, az amerikai és az osztrák kormányt, hogy bocsássanak ki útlevelet a túszoknak, de Magyarország neve eddig nem került szóba. Az viszont egyértelmű, hogy a magyar kormány határozottan támogatja Izrael túszmentő politikáját, és a Hamasz terrorszervezettel szembeni lépéseit.

A magyar és a német kormány hivatalos nyilatkozata még nem ismert. A lap tudomása szerint az útlevelet kapott izraeliek családtagjai közép-európai országokban születtek.

Az izraeli hatóságok szerint még 136 izraeli túsz van Gázában.

[popup][/popup]