Ganz ma 37 mandátumot kapna, a Likud csak 18-at

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli 12-es csatornán kedd este megjelent felmérés szerint, ha ma lennének a választások, akkor az előző koalíció pártjainak tömbje 68 mandátumot szerezne. A legnagyobb párt a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor lenne 37 mandátummal, ezt követné a Netanjahu vezette Likud 18 mandátummal, majd a Jair Lapid vezette Jes Atid párt 14 mandátummal.

Benny Ganz

A felmérés adatai szerint – számolt be az izraelinfo.com – az előző koalíció párttömbjének 68 mandátumához képest a Netanjahut támogató pártok ugyanebben a forgatókönyvben összesen 47 mandátumot szereznének.

A három nagy párt után a felmérés adatai szerint a Deri vezette Sasz 10 mandátumot, a Jiszrael Beitenu és Ocma Jehudit pedig 8-8 mandátumot, a Vallásos Cionista párt és Merec 4-4 mandátumot kapna, a Balad és a Munkapárt pedig nem lépné át a bejutáshoz szükséges küszöböt.

A felmérés megvizsgálta a válaszadók álláspontját más kérdésekben is, és kiderült, hogy a válaszadók 41%-a gondolja úgy, hogy Ganz alkalmasabb a miniszterelnöki posztra, míg 23%-uk szerint Netanjahu alkalmasabb. Az is kiderült, hogy ha Gadi Eizenkot lenne a Nemzeti Tábor élén, a párt egy mandátummal tovább erősödne ahhoz a helyzethez képest, amelyben Beni Ganz áll a párt élén.

[popup][/popup]