Gantz figyelmeztette a Hezbollahot, miközben elindult a Karis földgázmező próbaüzeme

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael megkezdte az előkészületeket az esetleges eszkalációra északon a Karis-gázmező Izrael partjaihoz vezető csővezeték közelgő tesztjei és a tengeri határokkal foglalkozó tárgyalások árnyékában.

Erről ír az ujkelet.live. A libanoni Hezbollah terrorszervezet, amely júliusban négy drónt indított a Karis felé, támadásokkal fenyegetőzik, ha Izrael folytatja a gázkitermelést a szerinte vitatott területen anélkül, hogy megállapodás születne.

A 12-es csatorna arról számolt be, hogy az izraeli biztonsági szervezetek zöld utat adtak az Energian gázfúró cégnek a tesztek megkezdésére. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint erre már vasárnap sor kerülhet, és heteken belül megkezdődhet a teljes kapacitással való működés.

A Walla hírportálnak nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint előrelépés történt a hétvégén a Libanon és Izrael közötti tengeri határmegállapodásról szóló tárgyalásokon, és új javaslattervezetekkel álltak elő.

Jeruzsálem múlt héten elutasította a Libanon által kért módosításokat. Beni Gantz védelmi miniszter pedig elrendelte az izraeli hadsereg készenlétbe helyezését északon.

,,Ha a Hezbollah elköveti azt a hibát, és bármilyen módon – légi, tengeri vagy szárazföldi úton – megtámadja Izraelt, Izrael megvédi magát, határozott támadást indít, és ha a dolgok egy szélesebb konfliktussá fejlődnek, szétszedjük Libanont, és ez nagy kár lenne” – mondta Gantz szombaton a 12-es csatornának adott interjújában.

A védelmi miniszter azt mondta, reméli, hogy hamarosan aláírják a megállapodást, de elismerte, hogy Libanon újabb „kifogásokkal élt, amelyeket nem helyeselünk… Jeleztük ezt, és most Libanonon múlik, mi lesz.”

Gantz visszautasította Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető kritikáját is. A volt miniszterelnök azzal vádolta a kormányt, hogy Izrael „szuverén” területéről alkudozik, és kijelentette, hogy a megállapodás nem fogja őt kötelezni, ha visszatér a hatalomba.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]