Félzsidó és meleg minden idők legfiatalabb francia miniszterelnöke

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az V. Köztársaság történetének legfiatalabb francia kormányfője a kedden kinevezett, 34 éves Gabriel Attal, aki az oktatási miniszteri tárcát vitte a távozó kormányfő, Elisabeth Borne kabinetjében. 

Gabriel Attal

Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki az új francia miniszterelnöknek Emmanuel Macron államfő – jelentették elnöki forrásokra hivatkozva kedden a francia hírtelevíziók.

A 34 éves tárcavezető, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb francia politikus, az 1958-ban kezdődött V. köztársaság legfiatalabb kormányfője. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivője is volt.

Gabriel Attal a jelenlegi államfő 2017 májusában kezdődött hivatali ideje alatt a negyedik miniszterelnök.

“Kedves Gabriel Attal, tudom, hogy számíthatok az energiájára és elkötelezettségére az általam bejelentett újjászervezési és megújítási projekt megvalósításában. A 2017-es szellemének megfelelően: felülmúlni és merni. A nemzet és a francia nép szolgálatában” – írta Emmanuel Macron az X közösségi oldalon.

Franciaországban a köztársasági elnök határozza meg az ötéves ciklusra vonatkozó általános irányvonalakat, a miniszterelnök a program végrehajtásáért felelős és ő irányítja napi szinten a kormányt.

Bár formailag az előző miniszterelnök, Élisabeth Borne húsz hónapi kormányzás után hétfőn lemondott, az elnöki hivatal hetek óta jelezte, hogy a heves parlamenti vitát kiváltó bevándorlási törvény elfogadását követően és a júniusi európai parlamenti (EP) választások előtt az államfő a kormányzat átszervezésével kíván új lendületet adni második mandátumának, amelynek végén, 2027-ben, Emmanuel Macron az alkotmány szerint nem jelöltetheti magát elnöknek harmadik alkalommal.

A Reneszánsz nevű kormánypártnak és centrista szövetségeseinek nincs abszolút többsége a nemzetgyűlésben, a háromosztatú képviselőházban egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a törvénytervezetek elfogadása, a felmérések eközben pedig a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés győzelmét jelzik az EP-választásokon. A köztársasági elnöknek ezért is szüksége van a kormányzati politika határozottabb képviseletére.

A baloldali Gabriel Attal 2018 óta tagja Emmanuel Macron kormányainak, volt oktatási államtitkár, kormányszóvivő és költségvetési miniszter, mielőtt 2023 júliusa óta oktatási miniszterként és a homoszexualitását nyíltan vállalva a legnépszerűbb francia politikussá vált.

A kinevezett miniszterelnöknek kedd délután – hagyományosan ünnepélyes keretek között – adja át a hivatalát elődje a Matignon-palotában. Az elnöki hivatal közleménye szerint ezt követően Gabriel Attal feladata lesz az új kormány megalakítása.

A 34 éves Gabriel Attal 1989. március 16-án született az Île-de-France-i Clamart-ban.

Párizs 13. és 14. kerületében nőtt fel három nővérével. Édesapja, Yves Attal francia ügyvéd és filmproducer volt, félig elzászi, félig tunéziai zsidó származású.

Édesanyja, Marie de Couriss francia és görög-orosz felmenőkkel rendelkezett, és egy filmgyártó cég alkalmazottjaként dolgozott. (MTI / Szombat)

[popup][/popup]