Felújítják a losonci zsinagógát

Írta: felvidek.ma - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A mindössze öt hónap alatt – jelentős uniós támogatásból – megújuló losonci zsinagóga multikulturális központként fog működni a jövőben.

Egy éve még romos állapotban volt, ma pedig ismét régi pompájában tündököl a losonci zsinagóga, amelyet korának híres építésze, Baumhorn Lipót tervezett. Az 1926-ra elkészült, több mint 35 méter magas kupolájú, eklektikus stílusban épült zsinagógán mély nyomokat hagyott a XX. század. A kommunizmusban a hatóságok államosították, és harminc éven át műtrágyaraktárnak használták. Ezt követően sokáig üresen állt, ami még inkább felgyorsította pusztulását. A kilencvenes években ugyan új tetőt kapott, de a teljes felújításra hosszú éveket kellett várni.

A város vezetése tavaly év elején jelentette be, hogy mintegy 2,3 millió eurós támogatásból megkezdik a zsinagóga belső tereinek renoválását. A felújítás öt hónapot vett igénybe. A munkálatok első heteiben régészek dolgoztak a helyszínen, akik felfedeztek egy 1863-ban lezárt időkapszulát is. Ebből kiderült, hogy a jelenlegi épület helyén korábban is zsinagóga állt. A kapszulában a korábbi zsinagóga alapításával kapcsolatos dokumentumokat, valamint arany és ezüst érméket találtak egy üveg tárolóban. A tárolón egy bizonyos Ján Kossuch neve szerepelt, akinek üveggyára volt és vélhetően pénzzel is támogatta a zsinagóga építését.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]